Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvorcovia nového filmu Agnieszky Hollandovej HRANICA, ktorý počas víkendu uspel v Benátkach, predstavujú trailer

.sponzorované .promotion

Snímka získala v sobotu na 80. ročníku medzinárodného festivalu kinematografického umenia v Benátkach Zvláštnu cenu poroty. Toto ocenenie patrí k najprestížnejším na svete. Pozrite si oficiálny trailer filmu Agnieszky Hollandovej Hranica.

Tvorcovia nového filmu Agnieszky Hollandovej HRANICA, ktorý počas víkendu uspel v Benátkach, predstavujú trailer

filmy majú zdieľať skúsenosti a prebúdzať empatiu v tých oblastiach, ktoré ľudia nepoznajú alebo ktorých sa boja, „aby odzbrojili iracionálne obavy, aby vyvolali určitý druh emócií presahujúcich individuálnu skúsenosť,“ povedala Agnieszka Holland v reakcii na ocenenie. „Neviem, ako zmeniť svet, ale viem, ako rozprávať príbehy prostredníctvom filmu, a to je to, čo robím. A som hrdá na to, že príbeh, ktorý som vyrozprávala vo filme HRANICA, zaujal porotu. Je to pre mňa veľká vzpruha. Ďakujem všetkým, ktorí spolupracovali na filme a zdieľam s nimi svoju radosť. Taktiež sa teším na ďalší film so svojimi kolegami," dodala.

 

Výnimočný príbeh zo súčasnosti s názvom HRANICA (orig. Zielona Granica) je odrazom skutočných udalostí, ktoré sa diali a dejú na poľsko-bieloruskej hranici. Spája tri perspektívy – utečencov, poľských aktivistov a pohraničnej stráže. Film je neuveriteľne silným a emotívnym príbehom o ľuďoch, ktorí zažívajú hraničné situácie. Príprava diela si vyžiadala stovky hodín dokumentárnych analýz, rozhovorov s utečencami, pohraničníkmi, miestnymi obyvateľmi, aktivistami a odborníkmi. K autenticite filmu nepochybne prispieva aj skutočnosť, že nielen dospelí, ale aj detskí herci majú vlastnú skúsenosť s útekom cez hranice zo svojej domovskej krajiny. Navyše poľská herečka Maja Ostaszewska, ktorá vo filme predstavuje budúcu aktivistku Juliu, sa medzi aktivistami na poľsko-bieloruskej hranici angažuje aj v skutočnom živote.

 

 „Niekomu sa môže zdať, že téma filmu je veľmi vzdialená Českej republike, ale vzdušnou čiarou je to len vyše 400 km od našich hraníc. A čo je najdôležitejšie... Ide o niečo viac ako skutočný počet najazdených kilometrov. Priamosť filmu HRANICA ma dojala a moja spoločnosť, Marlene Film Production, neváhala stať sa koproducentkou tohto filmu. Ďakujem za toto ocenenie, som nesmierne hrdá, že naša spolupráca s Agnieszkou bola úspešná na diváckej aj festivalovej úrovni a teším sa na ďalší film s ňou,“ povedala producentka Šárka Cimbalová

Rodená Varšavčanka nakrúca po celom svete, ale s Čechmi cíti silné puto, a to nielen vďaka štúdiu na FAMU, ale aj vďaka českým koproducentom a partnerom. Pre Agnieszku Hollandovú bola HRANICA tretím filmom, ktorý bol zaradený do výberu hlavnej súťaže filmového festivalu v Benátkach. V roku 1992 súťažila s filmom Olivièr, Olivièr a v roku 2002 so snímkou Julie na ceste domov. 

Film HRANICA vznikol v koprodukcii českej produkčnej spoločnosti Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalovej a Českej televízie. Po diváckom hite Šarlatán a spolupráci na filme HRANICA režisérka spolu s českým producentom v súčasnosti pripravujú veľký film o Franzovi Kafkovi. Oceňovaný film HRANICA vstúpi slovenských kín vďaka spoločnosti Magic Box Slovakia 19.10.2023.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite