Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O necelý mesiac začína multižánrový festival [fjúžn]. Témou je Porozumenie

.sponzorované .promotion

Nadácia Milana Šimečku pozýva na 18. ročník festivalu [fjúžn], ktorý sa bude konať v dňoch 22. – 29. septembra v Bratislave. Ide o najväčšie multižánrové a multikultúrne podujatie zamerané na migráciu, cudzincov a cudzinky na Slovensku. Témou tohto ročníka je Porozumenie. Zosobnia aj tváre festivalu – Humans of [fjúžn].

O necelý mesiac začína multižánrový festival [fjúžn]. Témou je Porozumenie

porozumej svetu, ktorý máme doma 

Na Slovensku žije v súčasnosti skoro 300-tisíc cudzincov a cudziniek a ich počet z roka na rok narastá. Vojna na Ukrajine pôvodné čísla znásobila, i keď stále patríme ku krajinám Európskej únie, ktoré majú najnižší podiel ľudí z cudziny. 

Jedným z cieľov festivalu [fjúžn] je priblížiť verejnosti život cudzincov a cudziniek žijúcich na Slovensku, ktorých v spoločnosti nie je veľmi počuť ani vidieť. Sú našimi susedmi, kolegyňami, priateľmi či rodinnými príslušníčkami. Tvoria neoddeliteľnú súčasť tejto krajiny, prinášajú do nej množstvo nových skúseností a inšpirácie, obohacujú celú spoločnosť. 

Počas festivalu [fjúžn] budú hľadať odpovede na otázku, ako si dokážeme navzájom viac porozumieť. 

„Milan Šimečka, ktorého meno nesie naša nadácia, vo svojich Listoch z väzenia napísal, že ,nič nám nebráni v tom, aby sme sa snažili spoznať cudziu skutočnosť a dali iným možnosť nahliadnuť do našej‘. Rovnako píše, že ,na tejto základni tolerancie je možné uskutočniť veľké výpravy k blízkym a zažiť zázraky skutočného porozumenia‘. Počas tohtoročného festivalu [fjúžn] chceme vytvárať ostrovy porozUmenia a hľadať medzi nimi prepojenia. Chceme porozumieť svetu, ktorý máme doma,“ vysvetľuje Veronika Fishbone Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku.

humans of [fjúžn] – tváre festivalu

Každoročnou súčasťou festivalu je koncept Humans of [fjúžn], ktorý prináša príbehy ľudí pochádzajúcich z inej krajiny či kultúry. 

Tohtoročnými Humans of [fjúžn] sú Naomi Hužovičová, Yehuda Gabrielita Madjiah, Kasha Potrohosh, Vladyslav Yatskovyi a Katarína Živanović. Päť ľudí, ktorí reprezentujú vekovú, profesijnú či rodovú rozmanitosť pôvodu a príbehov. 

Naomi Hužovičová je Kanaďanka s japonskými koreňmi, ktorá žije v Smoleniciach. Vyštudovala filozofiu, na svojom blogu Almost Bananas sa venovala slovenským receptom a tradíciám. V súčasnosti varí v známej modranskej reštaurácii Wild Kitchen a o Slovensku a jedle píše pre The Slovak Spectator.

Yehuda Gabrielita Madjiah pochádza z Indonézie, na Slovensko prišiel v roku 2010 za svojou partnerkou. O štyri roky neskôr sa tu natrvalo usadil. Pracuje na oddelení protokolu a kultúry Indonézskeho veľvyslanectva, popritom hrá v Slovenskom národnom divadle či Divadle NUDE. 

Ukrajinská umelkyňa Kasha Potrohosh vyštudovala intermédiá na Vysokej škole výtvarných umení a venuje sa prevažne intermediálnym projektom, ale aj performance. V jej dielach sa objavujú témy feminizmu, introspekcie a sebareflexie či kritiky rodových stereotypov, no zaujímajú ju aj širšie spoločensko-politické tematické okruhy a aktuálne dianie. 

Vladyslav Yatskovyi je študent žurnalistiky. Aj keď žije v Bratislave, aktívne pomáha ukrajinským vojakom. Spolu s komunitou Oberih posielajú na front drony, prístroje nočného videnia, škrtidlá aj suché sprchy. Na sociálnych sieťach bojuje proti dezinformáciám o Ukrajine, v televízii prináša krajanom v exile užitočné správy v rodnom jazyku. 

Katarína Živanović sa po desaťročiach prežitých v rodnom Srbsku presťahovala do zahraničia. Na Slovensku najprv viedla košickú Tabačku, teraz manažuje kreatívne centrum v Nitre, kde je jedinou cudzinkou. 

„Koncept Humans of [fjúžn] je oslavou pestrosti a ukážkou toho, čo máme ako ľudia spoločné. Vytvára priestor pre hlbšie vzájomné porozumenie v slovenskej spoločnosti,“ uvádza  Veronika Fishbone Vlčková.

S projektom v nadácii začali v roku 2019. Inšpirovali sa Humans of […] – populárnym konceptom zachytávania a predstavovania obyvateľov rôznych miest, ktorý má svoje korene v New Yorku.

program festivalu 

Festival [fjúžn] prinesie do Bratislavy bohatý kultúrny program, ktorý nadácia zverejní v najbližších dňoch. Návštevníkov čakajú výnimočné hudobné predstavenia, vizuálne umenie, divadlo, diskusie, komunitné aktivity či podujatia pre deti. 

Jedným z headlinerov programu je známy britský interpret Conducta. Tento producent stojí za úspešnou skladbou Ladbroke Grove od AJ Tracey a vedie label Kiwi Rekords, v rámci ktorého oživil populárny hudobný štýl UK Garage. Label získal viacero ocenení.

Kompletný program festivalu bude dostupný na www.festival.fjuzn.sk alebo na Facebooku.

o festivale [fjúžn]

Festival [fjúžn] organizuje Nadácia Milana Šimečku už od roku 2006 a postupne sa stal najväčším multižánrovým a multikultúrnym podujatím zameraným na migráciu a cudzincov na Slovensku. Prekračuje rámec jedného druhu umenia a ponúka bohatý program zložený z koncertov, výstav, literatúry, divadla, filmu, workshopov, prednášok a prezentácií, diskusií, komunitných podujatí, či programu pre deti, školských akcií a mnohých iných aktivít. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite