Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úspech napriek vládnym stranám

.šimon Jeseňák .slovensko .spoločnosť

Pred piatimi rokmi to boli voľby, ktoré potvrdili klesajúcu popularitu Smeru a ktoré ovládli vtedajšie opozičné strany. Smer stratil svoje dlhoročné bašty v Prešove, Košiciach (v meste aj kraji) a podarilo sa mu udržať si dominanciu len v Nitrianskom a Trenčianskom kraji.

Úspech napriek vládnym stranám MARTIN BAUMANN/TASR 29. október 2022 Bratislava: Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a primátor Bratislavy Matúš Vallo na spoločnej tlačovej konferencii.

po piatich rokov od konania volieb do VÚC a štyroch rokov od konania komunálnych volieb sa politická situácia diametrálne zmenila – aj viackrát. V roku 2020 voľby vyhralo OĽaNO a vytvorilo vládnu koalíciu, ktorá mala ešte donedávna k dispozícii ústavnú väčšinu.

Strih, jeseň 2022. Strana SaS je mimo koalície, strana Za ľudí má v parlamente troch poslancov a vládna koalícia vládne v menšine a často visí na šnúrke extrémistických gatí. Smer, ktorý prvý prehral parlamentné voľby a jeho popularita bola najnižšia od založenia, chytil druhý dych a prežil vnútorné štiepenie a vznik strany Hlas-SD. Tieto dve strany dominujú v prieskumoch verejnej mienky.

Očakávaním pred uplynulými „super-voľbami“ teda bolo, že kandidáti Hlasu a Smeru vo voľbách uspejú. Nestalo sa tak a popularita týchto dvoch strán sa na pozitívnom výsledku neodrazila. A naopak, nepopularita vládnych strán plus SaS im vo voľbách v konfrontácii so Smerom a Hlasom neuškodila.

trochu malých dejín

Pre osvieženie pamäti, ak niektorá zložka štátu fungovala počas pandémie nad očakávanie dobre, tak to boli samosprávy a kraje, bez ktorých by sme v covidovom teste dopadli ešte horšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite