Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iveta Radičová: Zastavme vojnu!

.iveta Radičová .slovensko

Výzva a vyhlásenie Fakulty masmédií PEVŠ , členov občianskeho združenia Klub 89 k situácii spôsobenej Ruskou inváziou na Ukrajinu

Iveta Radičová: Zastavme vojnu! BORIS NÉMETH

V Európe je vojna a agresorom je Rusko.

Ruská invázia na Ukrajinu je bezprecedentným aktom násilia, s ktorým sa odmietame zmieriť. Útok Ruska je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. 

Podporujeme úsilie našich najvyšších ústavných činiteľov, ktorí jednoznačne odmietli ruskú okupáciu Ukrajiny a prihlásili sa k bezpečnostným štruktúram NATO, Európskej únii a úzkej spolupráci s USA.

Súčasťou vojnovej mašinérie Ruska je už dlhodobo šírenie dezinformácií. Dnes je vo vojnovom stave napadnutá Ukrajina, ale hybridná informačná vojna už zúri globálne.

Vyzývame a prosíme všetky médiá a žurnalistov, aby v tejto dobe násilia a konfliktov pristupovali  k spracúvaniu informácií zodpovedne. Lži, nenávistná propaganda a úmyselné šírenie nepravdivých či manipulatívnych informácií je ohrozením demokracie aj u nás.

Prosíme, pristupujte k informáciám zodpovedne, uverejňujte len informácie, ktoré ste získali z dôveryhodných zdrojov a overili. A nedávajte priestor ľuďom, ktorí šíria konšpirácie, lži a nenávistnú vojnovú propagandu. Je našou ľudskou a občianskou povinnosťou pristupovať v tomto čase k informovaniu verejnosti zodpovedne. Na každom slove záleží.

Žiadame verejnoprávnu RTVS, aby nedávala priestor vo svojom vysielaní  vojnovým štváčom a tým, čo šíria dezinformácie a jednoznačne sa vo svojom vysielaní postavila na stranu demokracie, slobody a ľudských práv, ktoré vojnovým aktom podupali ruské vojenské čižmy.

Obraciame sa na všetkých zodpovedných politikov, aby chránili Slovensko pred zlom, hlasmi nenávistných krikľúňov a dôsledne vymáhali právo v prípadoch, keď ide o zjavné šírenie nenávisti či už na sociálnych sieťach alebo kdekoľvek vo verejnom priestore. Dôsledné dodržiavanie zákonov nás môže pred nenávisťou chrániť.

Paneurópska vysoká škola prerušuje svoje vyučovanie a nahrádza vyučovanie diskusiou so študentami o vzniknutej situácii. Je potrebné hovoriť otvorene a priamo, že vojna, ktorú rozpútalo Rusko, je vojnou, ktorá ohrozuje mier, slobodu a demokraciu na celom svete.

Fakulta masmédií PEVŠ, Prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD., dekanka,

Členovia občianskeho združenia Klub 89

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite