Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dáta bez pátosu: Polámané krivky omikronu - Dobré správy spoza hraníc

.dáta bez pátosu .slovensko

Slovensko sa zdá získalo silného žolíka: Oneskore(ÁNO)NIE. V prípade omikronovej vlny nám to pomôže v predikciách, v očakávaniach a nakoniec aj v nastavení opatrení a v príprave na dopady štvrtej vlny.

Dáta bez pátosu: Polámané krivky omikronu - Dobré správy spoza hraníc

TAKTO PRED MESIACOM - LEKCIA AKO Z UČEBNICE

15. decembra sa omikron rozbiehal v totálne uvoľnenej Veľkej Británii a pre vládu, ktorá sa ZÁSADNE riadi dátami a predikciami a nie POCITMI a DOMIENKAMI bol pripravený dokument: https://bit.ly/3GtDA3f

Vládu poradný orgán SAGE varoval, že bez prijatia „plánu B“ a rozsiahlych obmedzení nad jeho úroveň bude v Británii 600-6000 úmrtí denne a hospitalizácií bude 3000-10000 denne. 

Výborne to sumarizuje Michael Simmons (https://bit.ly/33pvPgv) v článku: https://bit.ly/3Id48WK

Vláda sa rozhodla po búrlivej debata „počkať na ďalšie dáta“ a neurobiť nič = nesprísnila pred príchodom Vianoc a pred Silvestrom opatrenia, ale vydala odporúčania (respirátor tu a tam, obmedziť stretnutia, testovať sa pred akciou, pri príznakoch zostať doma - izolácia).

PREŠIEL MESIAC - MÁME VÝSLEDKY

Je potrebné povedať, že po celý čas žila Británia veľmi, veľmi uvoľnene, obmedzenia prijali Wales, S. Írsko a aj Škótsko. Dnes majú postupne Anglicko, Wales, Škótsko a aj Sev. Írsko po špičke omikron vlny v pozitívnych, stabilizovali sa príjmy do nemocníc, počet pacientov vyskočil na 2 a pol násobok z 8 tisíc na 20 tisíc, čo je ekvivalent našich 1600. Z pacientov v nemocniciach je takmer polovička infikovaných v nemocnici a nie tých, ktorí prišli s ťažkosťami s kovidom.

Článkov o stave a vývoji omikron vlny je veľa, denne ponúka výborná obraz BBC na: https://www.bbc.com/news/uk-51768274

ZAOČKOVANOSŤ - OCHRANA - MENŠIE RIZIKO

Veľká Británia je u seniorov a u dospelej populácie nad 16 rokov veľmi dobre zaočkovaná krajina, dokonca aj 3. dávkou. Seniori na 95%, dospelí nad 16 rokov na 90%. Deti pod 12 rokov očkujú len výnimočne, v školách nenosia rúška a majú všetky poobedné aktivity a dokonca aj sústredenia.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite