Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: S omikronom v januári – sme súčasťou pestrej spoločnosti

.dáta bez pátosu .slovensko

Pozrite si pokles/rast v počte pozitívnych prípadov za posledné 2 týždne. Klesá už len zopár krajín, a u niektorých asi moc ich číslam neveríme​.

Dáta bez pátosu: S omikronom v januári – sme súčasťou pestrej spoločnosti

u nás trpíme na nerovnomerné testovanie cez a po Vianociach, na Silvestra a Nový rok a aj na Troch Kráľov.

Sme na úrovni 2500 prípadov priemerne denne z PCR testov. AG testy vykazujú relatívne nízku pozitivitu medzi 1 % a 2 % a ťažko ich výsledky interpretovať. Stále platí, že ak má niekto symptómy, tak je AG test dobrým prostriedkom na potvrdenie „zostať doma v karanténe“.

Omikron v regióne: V okolí Slovenska je už medzi pozitívnymi prípadmi nad 50 %. Slovensko malo pred 2 týždňami 50 prípadov, zistené na základe sekvenovania. Keď mali Dáni 50 prípadov 1. decembra, tak mali do 3 týždňov 5-tisíc. A to za tie 3 týždne PCR otestovali celú krajinu (4 mil. PCR testov), takže sa im podarilo občanov identifikovať, demaskovať a izolovať (včítane ich okolia). Napriek tomu 5-tisíc do 20 dní.

Pozerajme na Česko. 50 omikronov mali dávno. Silný rast pozitívnych nemajú. Už vôbec nie „dvojnásobky“ za 3 – 4 dni. Ako píše Michal Pohludka, ktorý sa zaoberá testovaním, náložami, deťmi a komentármi a predikciami v Českej republike, je možné, že premorenie deltou, ale aj britskou mutáciou bude hrať pozitívnu úlohu.

Tak ako premorenie britskou mutáciou (spolu s očkovaním) hralo v prípade Česka a Slovenska silnú úlohu a III. vlna bola slabšia, tak môže pri omikrone hrať úlohu premorenie deltou, ktoré sa udialo veľmi nedávno. Cez PCR testy sme namerali za posledných 5 – 6 mesiacov pozitívny výsledok 500-tisíc spoluobčanom, z čoho 400-tisíc bolo neočkovaných. Skutočné čísla boli hlavne v okresoch, kde bola dlhodobo pozitivita PCR testov nad 40 %, určite násobok.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite