Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Rozlúčka s COVID automatom. Nedožil sa roku 2022

.dáta bez pátosu .slovensko

Po 2 vlnách vajatania a chaosu bol pred treťou vlnou pripravený, predstavený a aj zavedený semafor.

Dáta bez pátosu: Rozlúčka s COVID automatom. Nedožil sa roku 2022

prísne regionálny = na okresnej úrovni a v rukách regionálnych hygienikov to mal byť nástroj, ktorý nás úspešne prevedie:

  • rastom pandémie zavádzaním opatrení,
  • poklesom v pándémii uvoľňovaním opatrení.

Chýbal v ňom hlavný parameter a pre deltu v podstate jediný ukazovateľ: počet hospitalizovaných. Ale tušili sme, že ich rast je o 7 – 10 dní posunutý za rastom počtu pozitívnych.

Kritizovali sme 2 veci u automatu:

  • bol veľmi prísny = pomaly zavádzal opatrenia pri rýchlom raste,
  • bol veľmi pomalý pri uvoľňovaní.

No a pridali sa regionálni hygienici, ktorí napriek brutálnym nárastom v Starej Ľubovni, Bardejove a Poprade nechali v októbri bežať oslavy (birmovky a svadby) a na Dušičky plné električky v Tatrách a ktorí, naopak, napriek rýchlym, razantným poklesom na nízke čísla nevedeli pre Vianocami umožniť v Tatrách pobyty v prírode.

Motivácia žolíkmi bola torpédovaná ich neskorým zavádzaním do praxe, hádaním sa o počte obyvateľov a namiesto pochvaly si župani/primátori/starostovia vypočuli, že im ešte chýba v 100-tisícovom okrese 12 seniorov a že bude šanca „o týždeň“.

Motivácia k zaočkovaniu seniorov (dokonca už nad 50 rokov) a získaniu prvého žolíka postupne prestávala byť „motiváciou“. O druhého sa nikto reálne ani nepokúsil, lebo videli bordovú Bratislavu, ktorá nikdy nemala byť horšie ako červená. Nakoniec: je zaočkovaná lepšie ako Londýn.

COVID Automat nedostal šancu dostať čierne Slovensko podstupne do normálu, napriek tomu, že sme na Mikuláša vedeli o už dosiahnutých špičkách v pozitívnych, že bolo jasné, že príde pokles v nemocniciach a že nejdeme smerom k záchrannej brzde s 3800 pacientami, ale skôr ku 2800. Nakoniec sme boli na Štedrý deň ešte o 500 nižšie, na 2350. A aj to s covidom registrujeme aj pacientov, ktorí ho chytili v nemocnici a liečia sa na niečo iné a sú len pozitívni. V UK je takých pacientov viac ako jedna tretina, u nás možno polovica (vďaka spoločným WC a ostatným faulom, ktorým čelia v zdravotníctve lekári, sestričky, sanitári a aj pacienti).

COVID automat sa vypol a predvčerom dostal aj posledné pomazanie a už sa nebude ani vláda informovať, „ako by to bolo, ak by sa farbičkovalo“.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite