Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Slovensku zomrelo v novembri výrazne viac ľudí oproti predošlým rokom

.sita .slovensko

Miera nadúmrtnosti sa nad hranicu 50 percent dostala po siedmich mesiacoch a súvisí s treťou vlnou pandémie ochorenia covid-19, ktoré sa v rebríčku príčin úmrtí dostalo na druhú priečku.

Na Slovensku zomrelo v novembri výrazne viac ľudí oproti predošlým rokom SITA/Martin Havran

na Slovensku zomrelo v novembri výrazne viac ľudí oproti predošlým rokom. Celkovo v krajine zomrelo takmer 7,2 tisíca osôb, čo bolo o 53 percent alebo o takmer 2,5 tisíca viac osôb ako bol priemer v novembri predošlých rokoch. Miera nadúmrtnosti sa nad hranicu 50 percent dostala po siedmich mesiacoch. Súvisí to s treťou vlnou pandémie ochorenia covid-19, ktoré sa v rebríčku príčin úmrtí dostalo na druhú priečku. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

Do novembrového porovnania pritom vstúpili už zvýšené hodnoty počtu zomretých v novembri 2020, pod vplyvom druhej vlny pandémie vtedy zomrelo viac ako 6-tisíc ľudí a nadúmrtnosť dosiahla takmer 41 percent. „Celková nadúmrtnosť v novembri 2021 prekonala hranicu 50 percent, je to štvrté najvyššie číslo tento rok a piate najvyššie číslo od začiatku pandémie. Na uvedený rast počtu úmrtí mala rozhodujúci vplyv infekcia koronavírusu. Celkovo na jej následky zomrelo v novembri 1 443 ľudí, čo bolo trojnásobne viac ako v októbri a zároveň o vyše 15 percent vyšší počet ako vlani v novembri,“ povedala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite