Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Moratórium na prieskumy sa začne 48 hodín predo dňom konania volieb

.sita .slovensko

Novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva zároveň zjednocuje nárok na odmenu členov volebných komisií všetkých stupňov tak, aby mali nárok na odmenu všetci.

Moratórium na prieskumy sa začne 48 hodín predo dňom konania volieb SITA/Branislav Bibel

moratórium pre vedenie volebnej kampane a uverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa zjednotí na 48 hodín predo dňom konania volieb. Prieskumy nie je možné zverejňovať ani v deň volieb až do skončenia hlasovania. Vyplýva to z novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú dnes podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Za prijatie novely hlasovalo začiatkom decembra 91 poslancov parlamentu zo 145 prítomných.

Napríklad v parlamentných voľbách v roku 2020 bolo volebné moratórium na prieskumy dva týždne. Prijatá novela určuje aj podmienky, za ktorých je možné v deň volieb robiť takzvaný exit poll. Ten je možné uskutočniť len s voličmi, ktorí opustili volebnú miestnosť, a to tak, aby nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu voličov alebo k narúšaniu priebehu hlasovania.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite