Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň: Lepšie raz zažiť ako 100-krát počuť

.dávid Bořuta .slovensko

Parlament rokuje o 500-eurovej motivácií pre vystrašených, alebo dezinformovaných ľudí nad 60 rokov. Iniciatíva vedcov Veda pomáha spolu s Pavlom Čekanom vyzýva, o.i. na urýchlené zavedenie očkovacej povinnosti pre vybrané skupiny obyvateľstva.

Covid-19 report pre .týždeň: Lepšie raz zažiť ako 100-krát počuť .graf: Vývoj počtu úmrtí s a na ochorenie Covid-19 v SR. Porovnanie aktuálnej vlny s predošlými.

vírus sa šíri stále viac napriek „lockdownu“, a denné úmrtia prekročili hrozivú stovku. Zuzana mi opäť napísala, tentoraz o dianí v nemocnici.

Ani lockdown s 27 výnimkami, ani sľuby a hrozby nepomohli. Očkuje sa málo ľudí, a čo je horšie, nízka je najmä zaočkovanosť obyvateľov vo veku 50 rokov a viac. Iba 8 okresov má ich očkovaných viac ako 70%, pričom, s výnimkou Dunajskej Stredy, sú všetky v Bratislavskom kraji. Menej ako 60% očkovaných nad 50 rokov má až 26 okresov. 

Koncom novembra bola zaočkovanosť obyvateľov SR aspoň jednou dávkou 48%, pričom v susednom Rakúsku to bolo 70% a v Česku 62% obyvateľov.  

Za (ešte stále „Deltový“) november, III. vlny pandémie, umieralo denne 55 ľudí, zatiaľ čo pred rokom za ten istý mesiac „iba“ 21,5 denne. Počet novembrových úmrtí (1647) tak takmer dosiahol úroveň decembrových (1888 obetí) obetí spred roka. Treba dodať, že Britký variant vírusu SARS-COV-2 v decembri 2020 ešte len začínal svoju hrozivú stopu v slovenskej II. vlne pandémie. Na obzore, za našimi hranicami a možno už aj u nás, je Omikron variant.

Nie je všetko len o „červenej“ covidovej medicíne, aj keď tá aktívne manažuje smrteľné ochorenie COVID-19, spôsobené zúriacou pandémiou. Riešenie problémov ľudí v „post-covid“ fáze tiež vyťažuje zdravotnícky systém, podobne aj akútna a úrazová medicína si nevie „dať pauzu“.  Plánované operačné výkony sú obmedzené na úplne nevyhnutné minimum. Zuzana opäť píše:  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite