Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň: Deti a covid-19!

.dávid Bořuta .slovensko

Prezidentka Slovenskej republiky spred nemocnice bije na poplach. Delta prechádza Slovenskom o 40% intenzívnejšie ako britský variant na vrchole II. vlny. Deti chodia do školy, avšak pravdepodobne na dlhšiu chvíľu opäť nebudú. Aká je situácia a ako našich najdrahších chrániť?

Covid-19 report pre .týždeň: Deti a covid-19! Delenie symptómov ochorenia covid-19, spôsobeného vírusom SARS–COV-2, u dospelých.

podľa WHO sú symptómy infikovaných detí a adolescentov miernejšie ako u dospelých. Z tradičného zoznamu symptómov – horúčka, suchý kašel a únava – majú často len jeden alebo dva, prípadne sa cítia mierne oslabene, pociťujú sucho v ústach alebo kýchajú.

Pri mladších deťoch je priebeh spravidla mierny, niekedy sprevádzaný krátkou epizódou hnačiek alebo zvracania.

Nové varianty vírusu, napr. delta, našťastie u detí a adolescentov nespôsobujú odlišný priebeh ochorenia alebo jeho závažnosť, potvrdzujú to posledné štúdie americkej CDC.

Väčšina detí má však spravidla bezpríznakový priebeh, nemožno u nich teda infekčnosť na SARS-COV-2 bez testovania spozorovať. Potvrdená je vyššia prenositeľnosť delta variantu vírusu porovnateľne ako u dospelých! Delta vírusu je skrátka viac a šíri sa rýchlejšie.A tu sa dostávame k jadru problému.

Školy sú v tretej vlne na Slovensku, zatiaľ na rozdiel od predošlých vĺn, otvorené a deti sa vzdelávajú prezenčne. Práve pre častú bezpríznakovosť ochorenia a nie plošnú zaočkovanosť detí a adolescentov predstavujú títo tak povediac hrozbu a rizikový faktor pre komunity a rodiny, v ktorých žijú.V čase, kedy je Slovensko najhoršou krajinou v šírení vírusu na svete, keď je v nemocniciach 100% červených lôžok obsadených a biela medicína sa odkladá, je kriticky dôležité urobiť maximum pre uchránenie detí od infikovania sa. Vieme, ako môžu rodičia pomôcť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite