Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hviezdoslav100: Významné dátumy zo života Pavla Országha Hviezdoslava

.tasr .slovensko

Pred 100 rokmi, 8. novembra 1921, zomrel slovenský básnik Pavol Országh Hviezdoslav. TASR pri tejto príležitosti prináša stručný prehľad dôležitých dátumov a medzníkov jeho života.

Hviezdoslav100: Významné dátumy zo života Pavla Országha Hviezdoslava TASR

2. februára 1849 – Pavol Országh sa narodil vo Vyšnom Kubíne. Otec Mikuláš, zeman, bol vyučený garbiar a roľník, matka Terézia, rodená Medzihradská, bola zemianka. Pavol bol najmladší z troch súrodencov, mal o desať rokov staršieho brata Mikuláša a o sedem rokov staršiu sestru Máriu.

1854 – V rodisku začal chodiť do školy, neskôr dochádzal do Jasenovej a Leštín, kde ho učil Adolf Medzihradský, ktorý neskôr ovplyvnil začiatky jeho básnickej tvorby.

1860 – Po dokončení ľudovej školy ho rodičia poslali k bezdetnému strýkovi Jánovi do Vyšného Kubína, ktorý ho mal adoptovať. Pavol tu vypomáhal v hospodárstve, no ochorel. Rodičia sa rozhodli, že ho dajú študovať.

1862 – Začal navštevovať gymnázium v Miskolci. Býval tu u strýka Pavla, ktorý bol krajčír a nemal deti.

1865 – Po strýkovej smrti odišiel do štvrtej triedy gymnázia v Kežmarku.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite