Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako skutočne vyzerá práca učiteľov, za ktorú berú pár stovák?

.zmudri.sk .slovensko

Kto si v dnešnej dobe uvedomuje, koľko toho musí zvládnuť jeden učiteľ? Plnú triedu žiakov, čoraz väčšiu byrokraciu, mimoškolské aktivity, svoje vlastné vzdelávanie a získavanie kreditov. Napriek tomu učiteľské povolanie devalvuje, platy sú, slušne povedané, priemerné. Kde zmizla tá prirodzená autorita učiteľov?

Ako skutočne vyzerá práca učiteľov, za ktorú berú pár stovák?

Učiteľské povolanie bolo kedysi veľmi vážené. Dnes ho však len málokto ocení. Učitelia to na Slovensku nemajú ľahké. Pracujú v náročných podmienkach a často musia plniť niekoľko dôležitých rolí naraz. 

Farár, richtár a učiteľ. Tri najdôležitejšie a najváženejšie osoby na slovenskej dedine v minulosti. Ľudia boli vďační učiteľom za starostlivosť a vzdelávanie ich detí. No vníma naša spoločnosť učiteľov aj dnes ako vážené povolanie? Podľa Martina Kuruca z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského sa učiteľstvo stále v niektorých regiónoch vníma ako dobrá práca. No zároveň dodáva: ,,Nie pre to, čo robí, ale v kontexte daného regiónu ide často o relatívne dobre zaplatenú a stabilnú prácu. Naopak, v Bratislave je realita iná a socioekonomický status učiteľa je v hlavnom meste veľmi nízky,” vysvetľuje odborník.

Mylné predstavy

Pohľad na slovenských učiteľov je často negatívny. Treba však povedať, že niektoré naše predstavy o ich práci sú realite vzdialené. Niekto môže nadobudnúť dojem, že byť učiteľom je jednoduché. Postaviť sa pred triedu, nadiktovať žiakom, čo sa majú naučiť a potom ich z danej látky vyskúšať. Odpracujú si svoje a doma si môžu vyložiť nohy a odpočívať. Na dôvažok - učitelia majú dvojmesačné letné prázdniny. Ide však o skresľujúce a nepravdivé predstavy, ktoré sa vo väčšej či menšej miere v našej spoločnosti udomácnili. Bohužiaľ to vrhá na učiteľov zlé svetlo a často sa ich nemá kto zastať.

Práca učiteľa nie je iba o odovzdávaní informácii a skúšaní. Toto povolanie často zahŕňa niekoľko rolí naraz. Zamýšľajme sa nad tým, čo sa reálne musí snúbiť do jediného povolania. Učiteľ musí byť psychológ, motivačný rečník a akýsi náhradný rodič v jednom. Deti si počas tých dlhých rokov v škole prechádzajú rôznymi náročnými obdobiami. To, čo zažívajú doma a vo svojom osobnom živote, sa prejaví aj v škole. Keďže sa učitelia snažia vytvárať si so žiakmi vzťahy, sú to práve oni, komu môže v ťažkej chvíli dieťa dôverovať a od koho očakáva porozumenie. Príprava na hodinu a opravovanie písomiek je najmä pre začínajúcich učiteľov niekoľkohodinová práca. Vyvrátenie najzaužívanejšieho mýtu o učiteľskej praxi - ich práca nekončí poslednou odučenou hodinou. Povinnosti si berú často domov. V neposlednom rade sú učitelia zaťažení veľkým množstvom byrokracie. Dochádzky, prihlášky, zapisovanie prebratého učiva, tabuľky a tak ďalej. 

Narovinu? Pomerne mizerné platy

Nemôžeme opomenúť finančné ohodnotenie učiteľov na Slovensku. Podľa portálu platy.sk sa učiteľ základnej školy svojim zárobkom nachádza na 454. mieste v rebríčku výšky platov. 

Umiestňuje sa teda medzi revírnikom v oblasti životného prostredia a rádiologickým asistentom. Spomenuté dve povolania nepochybne majú svoju dôležitosť v spoločnosti, no učiteľ by si predsa len zaslúžil väčšie uznanie. Platové ohodnotenie učiteľa v zahraničí je na úplne inej úrovni ako na Slovensku. Podľa štúdie z roku 2• High school teacher salaries in Europe 2018 majú začínajúci slovenskí učitelia druhého stupňa základných škôl druhý najnižší plat spomedzi 29 európskych krajín.

Zrejme si každý z nás spomenie na nejaké negatívne spomienky spojené so školou a učiteľmi. No keď sa skúsime na chvíľu vcítiť do našich učiteľov, tak to celé začne trochu viac dávať zmysel. Bez pocitu uznania a podpory spoločnosti a štátu sa takto náročná úloha vykonáva veľmi ťažko. 

Naši učitelia to skutočne nemajú ľahké a práve preto by sme sa im chceli poďakovať za ich trpezlivosť a odhodlanie. 

V Zmudri.sk už tri roky vytvárajú pre učiteľov vzdelávacie videá, po začiatku pandémie a zatvorení škôl im dokonca pomáhali natáčať vlastné. Tým sa kontakt s učiteľmi ešte viac prehĺbil. Julián Gerhart hovorí o poslednom roku: ,,Pandémia zmenila veľa povolaní, no učiteľské povolanie zmenila miestami až drasticky. Mnohí učitelia museli doslova zo dňa na deň zmeniť štýl vyučovania a naučiť sa veci, ktoré predtým nikdy nerobili. V mnohých prípadoch boli odkázaní iba sami na seba.” Aj dištančné vyučovanie bolo jedným zo spúšťačov, prečo sa v Zmudri.sk pre učiteľov rozhodli vytvoriť novú bezplatnú platformu. Učitelia na nej nájdu vyše 100 vzdelávacích video kurzov, metodické materiály, kvízy, dokážu si jednoducho vytvárať triedy a zadávať študentom úlohy. ,,V Zmudri.sk sa snažíme učiteľom pomáhať pripravovať mladých ľudí na reálny život. Náš portál sme zmenili od základov, aby poskytol lepšiu pridanú hodnotu pre učiteľov, práve počas pandémie, ale aj v bežnom prezenčnom vyučovaní.” uzatvára Gerhart. Učitelia majú v spoločnosti nenahraditeľnú úlohu, čo mnohí z nás počas posledného roka naplno pocítili. Či to však niečo zmení na tom, ako si ich ako spoločnosť ceníme, je otázne.

Drahí učitelia, my si vás ceníme a ceníme si vás nesmierne!

 Autor: Damián Karas

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite