Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko zažilo rok traumy, tisíce pozostalých si ju ponesú po celý život, vyhlásila prezidentka

.sita .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila, že pri prednesení poslednej Správy o stave republiky bolo Slovensko jednou z najúspešnejších krajín sveta, pokiaľ ide o zvládnutie zápasu s pandémiou.

Slovensko zažilo rok traumy, tisíce pozostalých si ju ponesú po celý život, vyhlásila prezidentka SITA/Branislav Bibel

slovensko zažilo rok traumy a tisíce pozostalých ľudí si ju ponesú po celý život. V Národnej rade SR (NR SR) to dnes povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vystúpila pred poslancami so Správou o stave republiky. Prezidentka zdôraznila, že pri prednesení poslednej správy bolo Slovensko jednou z najúspešnejších krajín sveta, pokiaľ ide o zvládnutie zápasu s pandémiou. Končiaca vláda Petra Pellegriniho (Hlas-SD) i nastupujúca vláda Igora Matoviča (OĽaNO) podľa nej vtedy urobila správne rozhodnutia v správnom čase, čo prispelo k tomu, že Slovensko malo aj v porovnaní so susedmi najmenej obetí na ochorenie COVID-19.

„Na hrozbu sme v prvej vlne reagovali rýchlo i rozhodne a prijaté opatrenia naši občania rešpektovali a dodržiavali. Na konci augusta 2020 už bola skutočnosť iná. Obavy vedeckej komunity sa začali premieňať na realitu vysokého počtu infikovaných, veľkého počtu hospitalizovaných aj tých, čo ochoreniu podľahli. Hrozba, ktorá nás mala zjednotiť, sa stala zdrojom najsilnejšej línie konfliktu," zhodnotila slovenská hlava štátu.

Čaputová v tejto súvislosti opätovne zdôraznila, že očkovanie je najefektívnejšou cestou vysporiadania sa s pandémiou. „Zároveň považujem za vhodné pripomenúť, že samotná skutočnosť, že niekto zaočkovaný nie je, nerobí z neho zlého, ani hlúpeho človeka. Viem porozumieť obavám ľudí, pretože strach je hlboko ľudská emócia," doplnila.

Prezidentka kritizovala, že v boji s pandémiou sa ľudia nedokážu zhodnúť nielen na základných riešeniach, ale ani na otázke spravodlivosti či potrebných reformách. V tejto súvislosti spomenula referendum. „Pokiaľ existujú pochybnosti a diskusia v odbornej verejnosti tieto pochybnosti jasne ukázala, je na mieste, že prezident požiada ústavný súd, aby predmetnú otázku ešte pred vyhlásením referenda posúdil.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite