Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vzácne skameneliny objavujú nadšenci

.daniel Antoni .slovensko

Poklady vydolované zo zeme mávajú rôznu podobu a rôzne sa z nej dostávajú. Jedno výnimočné miesto, ktoré pripomína úvodnú scénu z legendárneho filmu Jurský park, sme si obzreli na južnom Slovensku.

Vzácne skameneliny objavujú nadšenci Boris Németh

v starom pieskovom lome neďaleko obce Nová Vieska pracujú zaprášení výskumníci. Každý rok hľadajú pozostatky pravekých zvierat. Lebo kým si tieto exponáty návštevníci každého veku môžu s nadšením poobzerať na výstave, treba ich najprv objaviť a vykopať  z útrob Zeme.

Na palentologickom výskume tucet párov rúk odkrýva lopatami a rýľmi slovenský pravek. Paleontológia je veda, ktorá skúma skamenelé pozostatky dávnych zvierat.

Vedie to tu vyštudovaný paleontológ a geológ Martin Vlačiky, ktorý sa vyzná v pravekých zvieratách. Vysvetlil nám, čo tu hľadajú a prečo sa pozeráme na stenu vybagrovanej jamy. “Pred nami sú sedimenty, alebo uloženiny rieky, ktorá tu tiekla približne v dobe pred 2,6 miliónmi rokov. So sebou spolu so štrkom a pieskom doniesla skameneliny veľkých cicavcov,” vysvetlil nám na úvod. 

šelma s najsilnejším stiskom aj zub mastodonta

Miestny kraj bol vtedy bohatý na zvieracie druhy, mnohé z nich sú vyhynuté a iné naopak, poznáme aj z našej doby. „Nálezy máme od od mastodontov, mamutov, nosorožcov, cez jelene, diviaky a hipariony (prakone) až po bobry a tapíry,” menuje Martin. „Našli sa aj mäsožravce, pár zubov šelmy agriotherium (pramedveď). Je to šelma, ktorá mala z historického hľadiska najsilnejší stisk čeľustí, doslova drvič kostí. V minulosti sme našli aj hyenu. Druhý najvýznamnejší nález je opica z rodu paradolichopithecus, ktorý sa podobal na paviána,” dodáva zanietenie. 

Boris Németh

Priamo na mieste vykopávok sme si poťažkali jeden z nálezov - obrovský zub mastodonta. Ozajstný poklad vydolovaný z piesku. Vzácny je práve v tom, že sa výnimočne dochoval v celku. Práve na zuby sa kopáči sústredia najviac, hoci nie sú jediným nálezom. „Najčastejší nález sú rôzne úlomky skloviny zo zubov alebo kostí. Väčšinou je to fragmentárne, lebo rieka mala pomerne silnú energiu. Dokázala odniesť 20 centimetrové valúny a primeranej veľkosti k tomu zuby, prípadne kly alebo kosti a skamenelé drevo,” vysvetľuje Martin. „Praveká rieka vtedy spláchla kadávre, buď pri povodni, alebo zvieratá, ktoré uhynuli na brehu. Sklovina je najtvrdší materiál v tele, tak najviac vydrží.” Zuby dopadli na dno a doslova skameneli. Potom už čakali milióny rokov na lopatu šikovného kopáča.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite