Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kolíková môže rozhádať koalíciu. Matovič ju nechce za ministerku

.daniel Antoni .slovensko

Strana Za ľudí sa definitívne rozpadla. Mária Kolíková a šesť poslancov vstúpilo do poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita. Obdobie nerozhodnosti a vajatania sa skončilo a pred koalíciou stoja nové výzvy a najmä rozhodnutie, čo ďalej.

Kolíková môže rozhádať koalíciu. Matovič ju nechce za ministerku SITA/Branislav Bibel Mária Kolíková oznamuje prestup do SaS

dlhotrvajúca agónia v strane Za ľudí sa konečne vyriešila. Predsedníčke Remišovej zostali v klube štyria poslanci, ostatných šesť sa pridalo do poslaneckého klubu SaS ako platforma s názvom Za spravodlivé Slovensko. Vzťahy medzi jednotlivými frakciami boli zlé takmer pol roka, Remišová na záver označila odchod Kolíkovej a spol. ako zradu a to i napriek tomu, že ich na odchod ešte pred niekoľkými týždňami vyzvala.

Politológ Grigorij Mesežnikov pripomína, že k prelomu vo vzťahoch medzi Kolíkovou a Remišovou došlo v období koaličnej krízy začiatkom roka vyvolanej ruskou vakcínou Sputnik. „Vtedy medzi nimi vypukol konflikt, ktorý sa nedal urovnať. To bol ten dopad jedovatej ruskej vakcíny, ktorá destabilizovala celú situáciu,“ povedal Mesežnikov pre .týždeň. 

V podobnej situácii však už Slovensko bolo. Hneď po voľbách sa rozpadla strana Sieť a „gazda pravice“ Radoslav Procházka sa stiahol z politiky. Niektorí poslanci prestúpili do Mostu-Híd a iní (napr. Miroslav Beblavý) boli celé obdobie nezaradení. Koalícia sa zmenila zo štvorkoalície na trojkoalíciu. Situácia je podobná, ale nie je rovnaká. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite