Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otvorený list pre Igora Matoviča od bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského

.redakcia .slovensko

Otvorený list prinášame v plnom znení.

Otvorený list pre Igora Matoviča od bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského SITA/Peter Rusko

vážený pán Igor Matovič,

do hnutia obyčajných ľudí ma priviedlo aktívne protikorupčné presvedčenie, ktoré si si v roku 2012 všimol a zrejme aj vďaka ktorému si ma v roku 2020 poctil veľkou dôverou návrhom na vymenovanie za člena vlády. Toto presvedčenie ma o túto vysokú službu napokon aj spravodlivo pripravilo. Za návrh vymenovať za generálnu riaditeľku pozemkového fondu osobu, ktorá mala v minulosti blízko k mafii a ktorá je dnes obvinená z korupcie, som bol politicky naozaj zodpovedný ja, hoci to nebola moja voľba. Keďže je však naším cieľom dokázať, že krajina sa dá riadiť čestne, iné riešenie ako demisia nebolo možné.

Nastupujúcemu ministrovi pánovi Samuelovi Vlčanovi som odovzdal funkciu s presvedčením, že transplantácia slušnosti do chorého rezortu bude pokračovať. Avšak to, čo sa začalo diať na ministerstve pôdohospodárstva po mojom odchode za slušné považovať nemôžem.

Spolupracovníci, ktorí prišli spolu so mnou presadzovať vládne ciele, každodenne dokazovali, že práca v rezorte môže byť skutočnou službou pre krajinu. Iste, urobil som na politickej šachovnici i nejeden chybný ťah, no ani jeden nečestný. Myslím, že aj najväčší neprajníci museli vo svojom zvyškovom svedomí cítiť, že sme do budovy na Dobrovičovej vniesli novú politickú i ľudskú kultúru. Na rozdiel od minulosti nemal nik, naozaj nik, na mňa to „správne“ telefónne číslo, ktorým by určoval komu má koľko z miliárd pretekajúcich rezortom pripadnúť. Pracovali sme tak, ako nás k tomu zaväzuje vládny program, sebaúcta i vlastné svedomie.

Dnes je to však všetko spochybnené. Mnohí moji bývalí kolegovia sú novým ministrom zo služby nepochopiteľne prepúšťaní, navyše nedôstojným spôsobom. Akoby to neboli ľudia, ktorých odborný i občiansky profil sa často formoval na protikorupčných bojiskách, ale samotní strojcovia úpadku predchádzajúcej doby. Uvediem Ti niekoľko príkladov.

Pracovníci protikorupčného oddelenia, ktoré som vytvoril pod vedením osvedčeného kolegu z bývalých vyšetrovateľov NAKA, boli za použitia klamstva prepustení. Išlo pritom o skúsených profesionálov, výsledkom náročnej práce ktorých boli detailne spracované trestné oznámenia, mapujúce rezortné zločiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite