Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Korupčné kauzy ohrozujú Smer. Komu hrozí väzenie?

.daniel Antoni .slovensko

Výpovede tzv. kajúcnikov, obvinenia voči oligarchom a ďalšie indície naznačujú zapojenie špičiek bývalej koalície do obludných korupčných mechanizmov. Reč je o politikoch z SNS, Smeru, ale aj Hlasu.

Korupčné kauzy ohrozujú Smer. Komu hrozí väzenie? MARTIN BAUMANN/TASR Norbert Bödör Podnikateľ čelí obvineniam v závažných kauzách Dobytkár a Očistec. Najvyšší súd zamietol jeho sťažnosť a ostáva vo väzbe. Bödör mal blízko k Robertovi Ficovi aj policajným funkcionárom.

najďalej sa dostalo vyšetrovanie kauzy Dobytkár, kde vyšetrovateľ podal návrh na obžalobu pre osem fyzických a päť právnických osôb. Medzi nimi svietia mená dvoch údajných oligarchov – Martina Kvietika a Norberta Bödöra a funkcionárov Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Úplatky za vyše 10 miliónov eur sa vraj dostávali za kladné vybavenie poľnohospodárskych dotácií. 

Kvietik je obvinený z korupcie v ďalšej kauze, ktorá sa týka Slovenského pozemkového fondu (SPF). Spolu s ním aj dve bývalé riaditeľky SPF, z toho jedna sa priznala. Opäť išlo o všimné za kladné vybavenie žiadostí. 

Tieto dve kauzy sa týkajú Slovenskej národnej strany (SNS), pretože obe inštitúcie patrili pod Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Ministerka Gabriela Matečná aj aktéri boli nominantmi SNS, keď bol predseda strany Andrej Danko. 

fico, mafiáni a femme fatale 

Oligarcha Norbert Bödör je spájaný s osobou bývalého premiéra Roberta Fica. Bödörov otec Miroslav vlastní bezpečnostnú firmu Bonul, ktorá získavala lukratívne štátne zákazky. Bödörovci sa s politikmi Smeru poznali. Fico sa zúčastnil na niekoľkých večierkoch Bonulu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite