Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manipulácie výskumov verejnej mienky a rok 2021

.peter Zajac .slovensko .politika

Výskumy priazne politikov vo verejnej mienke sú okamžitou momentkou, ktorá sa môže v priebehu niekoľkých, dní, týždňov a mesiacov radikálne zmeniť. Priazeň voličov má však svoje momentum.

Manipulácie výskumov verejnej mienky a rok 2021 ÚRAD VLÁDY/SITA 12. jún 2020 Budapešť: Premiér Igor Matovič na oficiálnej návšteve Maďarska s premiérom Viktorom Orbánom.

pri priazni existuje trend, ktorý sa dá zistiť len opakovaným porovnaním vo viacerých časových sekvenciách. To je spoľahlivejšie. Lebo pri prieskumoch existujú aj zjavné manipulácie. Tie totiž nielen odrážajú istý stav verejnej mysle, ale ho aj formujú, čo je najjednoduchší spôsob manipulácie. Spomeňme aspoň jej najčastejšie formy – porovnávanie neporovnateľného miešaním výstupov viacerých agentúr, pracujúcich rozdielnymi metodikami alebo zaraďovanie tých politických strán do výskumu, ktoré ešte nevznikli. Len trochu rafinovanejšia je výberová selekcia porovnávaných strán a politikov, ktorá vytvára fikciu popularity. Osobitný druh manipulácie predstavovalo po roku 1998 súbežné hodnotenie SDK a jej materských strán. Bola to hrubozrnná manipulácia, lebo do portfólia patrila buď SDK, alebo jednotlivé strany, ale nie oboje. Výsledkom bol vznik SDKÚ a chátranie KDH, DÚ, DS, Strany zelených a Sociálnych demokratov, čo napokon prežilo len oslabené KDH.

Existujú, pravdaže, aj hrubozrnnejšie techniky manipulácie, ale tomu by som sa na tomto mieste vyhol. Predosielam to preto, lebo svoju letmú letnú momentku 2021 zakladám na výsledkoch výskumu agentúry FOCUS z júna 2021 a z predchádzajúcich období. Túto momentku robím v čase, keď sa o pol roka preklopí čas od volieb v roku 2020 do času pred voľbami v roku 2024. V tomto čase sa začína míňať možnosť úspešného rozbehu reforiem, ktoré si predsavzala súčasná vláda. 

Zabudnime na chvíľu, že táto vláda pokladá za reformy všetky opatrenia a nariadenia, ktoré chytí do rúk, zabudnime na to, že v mnohých prípadoch vôbec netuší, čo znamená slovo reforma, ako je to v oblasti vzdelávania a ako to bolo doteraz v zdravotníctve. Zabudnime, že to, čo sa vydáva za reformu bezpečnosti, nie sú ani jej kontúry. A zabudnime aj na to, že reforma súdnictva sa len rozbieha, že zákon o prokuratúre nebol reformou, ale maketou reformnosti, podobne ako zákon o núdzovom stave. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite