Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Atómová zbraň či drahý biznis bez riadnej kontroly? Nadácia Zastavme korupciu odkryla fungovanie plošného testovania

.tasr .sita .slovensko

Na začiatku mája štát minul rekordných 75-tisíc eur, aby v Nitre odhalili jeden pozitívny prípad COVID-19.

Atómová zbraň či drahý biznis bez riadnej kontroly? Nadácia Zastavme korupciu odkryla fungovanie plošného testovania SITA/Jakub Julény

prevádzka mobilných odberových miest (MOM) na testovanie na ochorenie COVID-19 stála podľa prepočtov Nadácie Zastavme korupciu vyše 110 miliónov eur. V cene však nie sú zahrnuté testy a ďalšie položky spojené s plošným testovaním. Rovnakú sumu spotrebuje za celý rok na všetky svoje potreby mesto Prešov. Vyplýva to z analýzy fungovania MOM, ktorú urobila nadácia. Zle nastavený projekt tak podľa nej bude štát financovať do júna.

Mesačná odmena za MOM dosahuje 26.000 až 30.000 eur. K projektu to tak podľa nadácie prilákalo viacero špekulantov. „Zjavne unáhlená príprava podmienok pre odberné miesta umožnila, že sa na systéme priživilo aj viacero podozrivých subjektov, ktoré sa snažili z odberných miest vytlačiť čo najviac peňazí na úkor kvality testovania,“ konštatuje Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Prepočty nadácie ukazujú, že vo februári stálo odhalenie jedného pozitívneho prípadu v priemere 932 eur, v apríli to už bolo takmer 4700 eur.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite