Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V najbližších dekádach Európska únia zošedivie. Ako na Slovensku klesne počet obyvateľov a narastú výdavky

.tomáš Zemko .slovensko

Hovorí sa, že najpresnejšie predpovede bývajú tie demografické. Jednu takú vydala najnovšie Európska komisia. Pozrime sa, ako bude vyzerať vekové zloženie Európy v roku 2070.

V najbližších dekádach Európska únia zošedivie. Ako na Slovensku klesne počet obyvateľov a narastú výdavky Pixabay Ilustračné foto

pred pár dňami vydala Európska komisia štúdiu s názvom Ageing report 2021, ktorý sa pozerá, ako bude v nasledujúcich 50 rokoch vyzerať starnutie európskych krajín.

V najbližších dekádach podľa prognóz Európska únia „zošedivie“. Týka sa to všetkých krajín. V roku 2019 mali štáty EÚ 447 miliónov obyvateľov. V roku 2070 ich bude iba 424 miliónov. Ide o päť percentný pokles. Populácia v aktívnom veku, teda 20 až 64 rokov, poklesne ešte viac za toto obdobie, a to z 265 miliónov na 217 miliónov.

Na Slovensku žije v súčasnosti päť a pol milióna obyvateľov, tento počet má klesnúť na 4,7 milióna.

Zaujímavé je, že obyvateľstvo členských štátov Únie tvorí celosvetovo iba 5,7 percenta. Približne o päťdesiat rokov to bude iba 3,7 percenta. Ba čo viac, podiel starých ľudí bude mať starý kontinent druhý najvyšší spomedzi krajín s veľkými ekonomikami.

starší a dlhší život

Na jednej strane teda budú európske národy starnúť, no na druhej strane sa budú dožívať vyššieho veku. V priemere sa zvýši očakávaná dĺžka dožitia u mužov v priemere o 7,4 roka a u ženy o 6,1 roka. Mužské pohlavie sa tak bude v roku 2070 v priemere dožívať 86,1 roka (teraz je to 78,7) a ženské pohlavie 90,3 roka (teraz je to 84,2).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite