Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zistenie slovenských vedcov: Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia koronavírusu

.tasr .slovensko

Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia nového koronavírusu približne 12 dní pred pozitívnymi PCR testami a 27 dní pred úmrtiami. Pre TASR to potvrdila Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, ktorej vedec Tomáš Mackuľak a jeho tím od minulého roka realizuje monitoring odpadových vôd na prítomnosť nového koronavírusu na Slovensku. Prvé výstupy výsledkov plánujú čoskoro publikovať.

Zistenie slovenských vedcov: Odpadové vody dokážu signalizovať nastupujúcu vlnu šírenia koronavírusu SITA/AP Photo/Jessica Hill

v rámci projektu VIR-SCAN majú vďaka spolupráci s vodárenskými spoločnosťami vedci dáta z viacerých čistiarní odpadových vôd, ktoré pokrývajú vyše 1,2 milióna obyvateľov. Monitoring odpadových vôd by podľa doterajších zistení vedcov mohol byť doplňujúcou metodikou k už zabehnutým epidemiologickým postupom.

„Súčasťou výskumu je aj sekvenovanie koronavírusu z odpadových vôd, aby sa zistilo, aké mutácie na Slovensku dominujú. Ide o iniciatívu Európskej komisie. Jedným z dôležitých záverov je tiež zistenie, že čistiarne odpadových vôd na Slovensku dokážu s vysokou účinnosťou odstraňovať častice koronavírusu z odpadových vôd,“ uviedol pre TASR hovorca STU Juraj Rybanský.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite