Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pôrodnosť na Slovensku klesá. Odborníci vysvetlili, čo to znamená a či to môžu Matovičove plány zmeniť

.daniel Antoni .slovensko

Vicepremiéra a ministra financií Igora Matoviča trápi nízka pôrodnosť slovenských žien a ohrozenie chudobou osamelých rodičov s deťmi. Preto vymyslel nápad, ktorý prezentoval cez sociálne siete. Matovičov recept na demografickú krízu je zvýšenie prídavkov na dieťa a peniaze na to chce získať zvýšením DPH. Názory expertov však naznačujú, že problém je zložitejší.

Pôrodnosť na Slovensku klesá. Odborníci vysvetlili, čo to znamená a či to môžu Matovičove plány zmeniť SITA/Branislav Bibel Minister financií SR a podpredseda vlády SR Igor Matovič.

faktom je, že na Slovensku sa každý rok narodí menej detí ako ten predošlý. Kým v roku 1989 sa narodilo cez 80-tisíc detí, v roku 2019 to bolo menej – cez 57-tisíc detí a v roku 2020 ešte menej – 56 650 detí. Klesá aj počet žien v reprodukčnom veku (od 15 do 49 rokov), od roku 2000 do 2020 klesol o takmer 180-tisíc. Na druhej strane, zvyšuje sa počet ľudí v dôchodkovom veku (65 a viac) v populácii. Toľko základné čísla.

Podľa odborníka na dáta Branislava Šprochu z Infostatu budú presuny početných generácií do seniorského veku a čoraz menej početné generácie detí a osôb v produktívnom veku znamenať zrýchlenie populačného starnutia – kým napríklad dnes podiel osôb vo veku nad 65 rokov predstavuje na Slovensku 16 percent populácie, do roku 2050 by mohol prekročiť hranicu 30 percent.

Na 100 osôb v produktívnom veku dnes pripadá približne 27 seniorov – do roku 2050 by to mohlo byť viac ako 56. Nižšia pôrodnosť a úmrtnosť silných ročníkov – tzv. Husákových detí – bude znamenať výrazný úbytok obyvateľstva v druhej polovici 21. storočia. 

problémov bude niekoľko

Oslovení odborníci sú voči Matovičovým plánom skeptickí. Podľa odborníčky na ekonómiu z mimoparlamentnej strany Spolu Jaroslavy Lukačovičovej bude Slovenská republika v blízkej budúcnosti čeliť dvom hlavným výzvam: demografickým zmenám a nedostatku pracovníkov. Demografické zmeny a starnutie populácie sa prejavia v rastúcom počte ľudí odkázaných na dlhodobú starostlivosť a služby zdravotníctva. „Ani jeden z týchto sektorov nie je pripravený na dlhodobé poskytovanie potrebných služieb,” napísala pre .týždeň. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite