Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Take or pay, miliónová pokuta či proti slovenským zákonom: Zverejnili zmluvu o nákupe Sputnika V. Čo Krajčí podpísal s Rusmi?

.tomáš Zemko .slovensko

Nákup ruskej vakcíny vyvolal spory vo vládnej koalícii, po ktorých musel skončiť ako premiér Igor Matovič. Ten spoločne s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím vítal prvé dodávky vakcín začiatkom marca na košickom letisku. Až na konci apríla zverejnili zmluvu. Je v nej viacero vecí, ktoré môžu Matoviča usvedčiť z klamstva. Zmluva medzi Ruskom a Slovensko je zjavne koncipovaná v prospech predávajúceho.

Take or pay, miliónová pokuta či proti slovenským zákonom: Zverejnili zmluvu o nákupe Sputnika V. Čo Krajčí podpísal s Rusmi? SITA/Úrad vlády SR

zmluvu zverejnilo ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok okolo ôsmej hodiny večer a má 26 strán. Zmluva na nákup vakcín je uzavretá na 19,9 miliónov amerických dolárov bez DPH. Platná je do 27. februára 2024, teda tri roky od jej uzavretia.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Na Slovensko dosiaľ prišlo 200-tisíc vakcín Sputnik V. Zmluva hovorí o dodávkach rozložených počas niekoľkých mesiacov. Do konca februára malo prísť 200-tisíc dávok, do konca marca a apríla 400-tisíc, do konca mája 600-tisíc a do konca júna posledných 400-tisíc z celkových 2 miliónov.

Zmluvu podpísal Marek Krajčí, vtedajší minister zdravotníctva.

ŠÚKL bol v práve pýtať dokumenty

V úvode zmluvy sa píše, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) bol oprávnený pýtať dokumenty od ruského výrobcu a dokonca mohol ísť aj na inšpekciu do výrobných závodov. Výrobca toto musel podľa zmluvy plne rešpektovať. To, že Rusi vypovedali zmluvu kvôli testovaniu v akomkoľvek laboratóriu, je Matovičove klamstvo.

Natískajú sa teda otázky, prečo Rusi nedodali dokumenty, ktoré ŠÚKL potreboval. Jeho šéfka Zuzana Baťová, ktorú Igor Matovič na dvojhodinovej tlačovej besede ostro kritizoval, vyhlásila, že nebolo dodaných 80 percent dokumentácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite