Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislavská zoo sa čoskoro otvorí. Ako prežívala lockdown a čo sa v nej zmenilo?

.daniel Antoni .slovensko

Zoologická záhrada v Bratislave bola vždy obľúbeným miestom, kde sa dal tráviť voľný čas. Pandémia ju tiež zasiahla: od 13. februára bola – dosť nelogicky – znovu uzavretá. V bláznivom aprílovom počasí sme sa vybrali zisťovať, ako zvláda zoo lockdown a ako sa pripravuje na otvorenie.

Bratislavská zoo sa čoskoro otvorí. Ako prežívala lockdown a čo sa v nej zmenilo? Boris Németh Jaguár Boris bol zvedavý na návštevníkov.

.zoo sídli v Mlynskej doline a z centra Bratislavy sa tam dostanete za nejakých desať minút. S novou pani riaditeľkou Júliou Hanuliakovou sme si dohodli stretnutie aj prehliadku zoo. Pri príchode do areálu nás čakala sympatická sprievodkyňa zoologička Magdaléna. S rúškom na tvári a po obligátnom pandemickom pozdrave dotykom lakťov sme sa vybrali pozrieť, ako sa zoologickej darí. 

 

niektoré zvieratá by sa mohli od ľudí nakaziť

Zoologická záhrada pôsobí bez návštevníkov trochu nepatrične, ale nie pusto. Namiesto rodín s deťmi je pri vchode vidno skupinky ľudí v montérkach. O areál sa treba starať a zoo má vlastných záhradníkov a údržbárov, ktorí celú zoo pripravujú na otvorenie. Celá zoo pôsobí čisto a upravene, zmizol dokonca aj vizuálny smog ako sú plagáty s reklamami.

BORIS NÉMETH

 „Chceme dostať zoologickú záhradu do takého stavu, aby bola naozaj záhrada, teda aby rastliny aj krajina boli zaujímavé a príjemné,” vysvetlila nám riaditeľka. „Snažíme sa využiť tento čas, keď sme nútene zavretí, na to, aby sme zoologickú záhradu posunuli skokom dopredu.“ Všetky opravy napredujú rýchlejšie, paradoxne vďaka absencii návštevníkom. V zoologickej záhrade je roboty „ako na kostole“. Ako nám pani riaditeľka prezradila, najväčšia práca bude rekonštrukcia inžinierskych sietí v celom areáli.    

 O zvieratá sa treba starať neustále. Ako sme sa dozvedeli, ošetrovatelia zvierat sú vyškolení a rozdelení na dve zmeny, aby v prípade nákazy nebola starostlivosť o zvieratá narušená. Zamestnanci sú testovaní každý týždeň a opatrná stratégia sa oplatila. Od uzavretia sa covid v zoo nevyskytol. Okrem zamestnancov treba chrániť aj zvieratá, pretože niektoré druhy sa môžu od ľudí nakaziť. Ohrozené sú najmä ľudoopy ako šimpanzy a orangutany a potom šelmy, vrátane veľkých mačiek.   

keď zvieratám chýbajú návštevníci

Pavilóny sú zavreté a videli sme iba zvieratá, ktoré sa pohybovali vonku. Mačkovité šelmy majú výbehy na začiatku záhrady. Vizuálne sú veľmi atraktívne pre ľudí a možnože to platí aj naopak. Všetky veľké mačky, ktoré boli vonku, nás totiž so záujmom pozorovali. Dokonca sa zdalo, že biela tigrica Šilang sa pred nami predvádzala. Prišla si nás obzrieť zblízka a ochotne zapózovala pred objektívom fotoaparátu. Zaujali sme aj samicu zubra európskeho a tá nás pribehla skontrolovať. Našťastie nás od nej delil nový plot. Veľkosť zubra zblízka nám vyrazila dych a bolo jasné, že stretnutie zoči-voči by sa mohlo pre bežného človeka skončiť fatálne.

BORIS NÉMETH

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite