Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Matovič doviezol neregistrovaný liek ako kedysi Fico, oba príbehy môžu skončiť rovnako

.daniel Antoni .slovensko

„Jazda“ Igora Matoviča pokračuje aj po jeho odchode z kresla predsedu vlády. Zachraňovanie Sputnikom pretláča už vyše mesiaca. No nie je to prvýkrát, čo Slovensko zažíva takúto situáciu.

Matovič doviezol neregistrovaný liek ako kedysi Fico, oba príbehy môžu skončiť rovnako SITA/ZOLTAN MATHE/MTI VIA AP Dodávka vakcíny Sputnik V.

napriek pozornosti, ktorá sprevádzala dovoz vakcíny Sputnik V z Ruskej federácie, sa vakcínou stále neočkuje. Plán Igora Matoviča bol postupne doviesť 2 milióny vakcín v celkovej hodnote 17 miliónov eur do leta. Sputnik V však nie je zaregistrovaný v Európskej únii. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) dal po nevypočutých osloveniach európskych partnerov a na písomnú žiadosť exministra Krajčího vakcíny napokon preveriť v špičkovom slovenskom laboratóriu - Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied. To vykonalo viacero testov.

Medzitým bolo v médiách publikované, že niektoré charakteristiky dovezenej vakcíny sa líšia od vakcíny, ktorej výsledky boli publikované vo vedeckom časopise Lancet. Ruská strana tiež nedodala potrebné dokumenty a ŠÚKL zatiaľ nedoporučil, aby sa Sputnikom V na Slovensku očkovalo.

štátny úrad versus Matovičovo ego

Matovič obviňuje vedcov aj jeho oponentov, že jeho snahu chcú sabotovať. Pritom by stačilo, keby ruská strana dodala potrebné dokumenty. Napokon chce Rusko dovezené vakcíny vrátiť, lebo ŠÚKL údajne porušil zmluvu, pretože dali vakcínu otestovať v „neregistrovanom“ laboratóriu. Biomedicínske centrum však robilo skúšky vakcíny na základe písomnej žiadosti vtedajšieho ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho. Kontrolórov sa zastal aj hlavný hygienik Ján Mikas a Matovičov výstup kritizoval. Pridali sa aj iní politici a vedci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite