Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strachotrasenie vedľajších účinkov. Ako sa zorientovať v téme bezpečnosti vakcín

.norbert Žilka .slovensko .čakanie na vakcínu

Médiá prinášajú informácie o možných vedľajších účinkoch vakcíny ChAdOx1 nCoV-19 od firmy Astra Zeneca. WHO sa snaží upokojiť situáciu, niektoré krajiny chcú overovať inkriminované výrobné šarže. Ako sa máme zorientovať v pohľadoch na bezpečnosť vakcíny?

Strachotrasenie vedľajších účinkov. Ako sa zorientovať v téme bezpečnosti vakcín RUSSELL CHEYNE/GETTY IMAGES 7. január 2021 Currie, Škótsko: Zdravotník drží v ruke fľaštičku s vakcínou od AstraZeneca. V Spojenom kráľovstve napreduje očkovanie rýchlym tempom.

vakcíny, rovnako ako iné lieky, majú rôznorodý bezpečnostný profil. Vo všetkých prípadoch sa zvažuje pomer pridanej hodnoty a rizika. V niektorých kategóriách liekov tolerujeme aj pomerne závažné vedľajšie účinky (napr. pri cytostatikách), lebo cieľom je uchrániť pacienta pred smrteľným ochorením. Pre vakcíny akoby platili odlišné kritériá: ich bezpečnostný profil sa často medializuje a takmer výhradne v negatívnom zmysle.

hovorí sa o riziku penicilínu či antidepresív?

Pri prevencii vstupuje do hry pojem vzdialené nebezpečenstvo: nejaké ochorenie vnímame ako nie príliš hrozivé, pretože sa v našich zemepisných šírkach už buď vôbec nevyskytuje, alebo je veľmi zriedkavé. Je paradox, že mnohí ľudia stále vnímajú aj covid-19 ako neosobné riziko, a podľa toho sa aj správajú.

Od preventívnych prístupov podvedome očakávame, že nás nebudú otravovať vedľajšími účinkami, ale nás bez akýchkoľvek problémov uchránia pred nebezpečnými patogénmi. Je to podnikateľský prístup k vlastnému zdraviu: chceme maximálny zisk za minimálnu investíciu. Vakcíny z princípu biologického mechanizmu fungovania nezapadajú do ideálu preventívnej medicíny. Aj to je jeden z dôvodov, prečo nežiaduce účinky vakcín prebúdzajú emócie. 

Nepamätám si, že by som v posledných rokoch registroval otvorenú kritiku na adresu antibiotík či antidepresív vzhľadom na množstvo nežiaducich reakcií, ktoré táto liečba so sebou prináša. Niektoré štúdie pritom ukazujú, že

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite