Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juhoafrický variant na Slovensku. Čo o ňom vieme a odkiaľ sa sem dostal?

.daniel Antoni .slovensko

Pred pár dňami obletela Slovensko správa, že u nád identifikovali sedem prípadov juhoafrickej mutácie koronavírusu. Nakoľko je nebezpečná a ako sa na Slovensko dostala?

Juhoafrický variant na Slovensku. Čo o ňom vieme a odkiaľ sa sem dostal? SITA/Branislav Bibel Infektológ Pavol Jarčuška, hlavný hygienik SR Ján Mikas a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (vpravo) počas tlačovej konferencie po zasadnutí Pandemickej komisie vlády.

všetky vírusy sa vyvíjajú a ich snahou je získať evolučnú výhodu oproti iným organizmom. Samotný koronavírus sa tiež mení a vznikajú rôzne varianty. Každý variant sa snaží získať výhodu oproti iným mutáciám, aby sa mohol množiť a ľahšie šíriť. Mutácie sa objavujú nezávisle na sebe. Tieto fakty samé o sebe nie sú teda až tak znepokojivé.

Najnovšia juhoafrická mutácia prišla na Slovensko zo zahraničia a podľa Ministerstva zdravotníctva si ju priniesli cestovatelia ako „suvenír“. „Všetky osoby, u ktorých sa identifikovala juhoafrická mutácia koronavírusu, majú cestovateľskú anamnézu, boli v domácej izolácii a v tejto chvíli sa nedokázalo šírenie tejto mutácie vírusu na území Slovenska,“ reaguje ministerstvo zdravotníctva.

Medzi exotickými destináciami sa opakovane skloňuje Tanzánia a Zanzibar. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave eviduje ženu, ktorá sa vrátila z dovolenky v Tanzánii a Zanzibare. Úrady v Bratislave zaznamenali zase ženu, ktorá sa vrátila z Turecka, taktiež dvoch mužov a jednu ženu, ktorí sa vrátili z Tanzánie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite