Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri výbere respirátora je dôležitý seriózny predajca, respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu

.sita .slovensko

Od pondelka 8. marca bude na Slovensku povinné používať na prekrytie horných dýchacích ciest respirátory FFP2 v priestoroch obchodov a v hromadnej doprave. O týždeň neskôr sa povinnosť nosiť respirátor rozšíri na interiér, okrem vlastnej domácnosti. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) preto občanom odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali pri výbere respirátora riadiť.

Pri výbere respirátora je dôležitý seriózny predajca, respirátor FFP2 musí byť bez výdychového ventilu SITA/Adrian Wyld/The Canadian Press via AP

základom je zvoliť si seriózneho predajcu a vyhýbať sa podozrivo lacným e-shopom. Respirátor musí byť bez výdychového ventilu, keďže cez ventil by vírus pri výdychu voľne unikal do okolia. Dôležité je tiež skontrolovať, či je respirátor označený ako FFP2 a či je k nemu priložený návod v slovenčine. Medzi takéto tvárové polomasky je možné zaradiť aj overené respirátory s označením KN95 alebo N95. „Aby ste sa vyhli falzifikátom a neovereným výrobkom, skontrolujte si, či sa na obale alebo priamo na respirátore nachádza označenie európskej technickej normy EN 149 + A1 a značka CE, za ktorou nasleduje štvorčíslie. Číslo identifikuje, kto vydal certifikáciu respirátora pre Európsky hospodársky priestor," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite