Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kočner a Rusko si v kauze zmeniek odsedia 19 rokov vo väzení

.tamara Antolová .tasr .sita .slovensko

Podľa predsedníčky senátu odvolacieho súdu Aleny Šiškovej dokazovanie vykonané v tejto kauze preukázalo, že skutok, pre ktorý bola na súd podaná obžaloba, sa stal a že ho spáchali obžalovaní.

Kočner a Rusko si v kauze zmeniek odsedia 19 rokov vo väzení GABRIEL KUCHTA/SME/PROFIMEDIA 8. február 2018 Bratislava: Marian Kočner s Pavlom Ruskom pred súdnym pojednávaním v spore týkajúcom sa zmeniek.

v kauze miliónových televíznych zmeniek si Marian Kočner a Pavol Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov nepodmienečne, Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur. Rozhodol o tom dnes senát Najvyššieho súdu SR, keď zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Podľa predsedníčky senátu odvolacieho súdu Aleny Šiškovej dokazovanie vykonané v tejto kauze preukázalo, že skutok, pre ktorý bola na súd podaná obžaloba, sa stal a že ho spáchali obžalovaní. Falšovanie zmeniek podľa nej konkrétne preukázali znalecké posudky, výpovede svedkov ako aj listinné dôkazy. Šišková poukázala napríklad na posudok písmoznalkyne Eriky Strakovej, podľa ktorého podpisy exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska na sporných zmenkách nevznikli v roku 2000, ako tvrdili obžalovaní, ale až po roku 2013. Posudky, ktoré v súdnom konaní predložila obhajoba, podľa Šiškovej tieto závery nevyvrátili.

Predsedníčka senátu tiež verziu obžalovaných, že zmenky vznikli v roku 2000 ako spôsob urovnania kauzy Gamatex, označila za nepresvedčivú a nehodnovernú. V tejto súvislosti poukázala na to, že nikto zo svedkov, ktorí pôsobili na vedúcich pozíciach v Markíze, o ich existencii nevedel pod dobu 15 rokov. Zároveň podľa Šiškovej z dokazovania vyplynulo, že zmenky, ktoré Rusko vystavil pravdepodobne v období 2013 až 2016, nemal nikdy v úmysle zaplatiť. Slúžili teda len na odčerpanie financií z Markízy.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v kauze miliónových zmeniek ešte vo februári 2020 uznal za vinných podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia, pričom Kočner musí tiež zaplatiť finančný trest vo výške 10-tisíc eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Pavlovi Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované.

Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor ÚŠP Šanta, ktorý konkrétne pre Kočnera požadoval trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

reakcia Lipšica

Spravodlivosť dnes vyhrala, ale je to len začiatok. V svojom profile na sociálnej sieti to po rozsudku Najvyššieho súdu SR v prípade zmeniek uviedol obhajca poškodenej televízie Markíza Daniel Lipšic.

reakcia Matoviča

V kauze miliónových televíznych zmeniek dnes rozhodla spravodlivosť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

Senát Najvyššieho súdu SR dnes rozhodol o tom, že v kauze miliónových televíznych zmeniek si Marian Kočner a Pavol Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov. Senát zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

reakcia Šeligu

Právoplatné rozhodnutie v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza považuje podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) za dobrú správu pre Slovensko.

reakcia Nadácie Zastavme Korupciu

Obžaloba už počas pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) priniesla presvedčivé dôkazy o falšovaní zmeniek. Pre agentúru SITA to povedala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite