Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môžem dostať z vakcíny covid či ísť hneď po očkovaní do práce? Konzílium odborníkov odpovedá na najčastejšie otázky

.redakcia .slovensko

Osem odpovedí na najviac kladené otázky v súvislosti s podaním vakcíny proti covid-19.

Môžem dostať z vakcíny covid či ísť hneď po očkovaní do práce? Konzílium odborníkov odpovedá na najčastejšie otázky Alexandra Čunderlíková/SITA

konzílium odborníkov sa rozhodlo poskytnúť širokej verejnosti odpovede na najdôležitejšie otázky ohľadom očkovania na covid-19.

1.) Môžem sa po podaní vakcíny vrátiť k bežným činnostiam a do práce?

Áno, mali by ste byť schopní pokračovať v bežných činnostiach, ktoré sú pre vás normálne, pokiaľ sa cítite dobre. Odporúča sa vyvarovať sa 48 hodín po očkovaní nadmernej fyzickej aktivite a požívaniu alkoholu. Ak je vaša ruka obzvlášť bolestivá alebo slabá, vhodné je vyhnúť sa zdvíhaniu ťažkých vecí. Špecifické odporúčania pre jednotlivé vakcíny sú uvedené v písomných informáciách pre používateľa. Prečítajte si podrobné informácie tu: www.sukl.sk.

2.) Čo mám robiť ďalej?

Dodržte termín podania druhej dávky vakcíny. Rešpektujte odporúčania časového intervalu, ktorý je stanovený medzi 1. a 2. dávkou vakcíny. Nežiadajte podanie druhej dávky skôr, mohlo by to viesť k zníženiu efektivity. Ak zmeškáte termín podania druhej dávky, dajte si ju aplikovať čo najskôr. Očkovanie nie je potrebné začínať odznovu. Mali by ste mať záznamový lístok o očkovaní s napísaným najbližším termínom, ktorý by mal byť v rozpätí 21 alebo 28 dní od prvého očkovania. Je dôležité mať obe dávky tej istej vakcíny, aby ste dosiahli najlepšiu ochranu.

3.) Čo mám robiť, keď mi nie je dobre pred podaním vakcíny?

Ak sa necítite dobre, je lepšie počkať, kým sa vám zdravotný stav zlepší a preobjednať sa. Všeobecne platí, že očkovať sa nemáme ak máme horúčku alebo iné prejavy prebiehajúcej akútnej infekcie, a vtedy je potrebné očkovanie odložiť. Mali by ste sa ale pokúsiť dostať očkovaciu látku, čo najskôr po odznení týchto prejavov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite