Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia, ktorí dodržiavajú opatrenia, prejavujú vyššiu ochotu zaočkovať sa

.tasr .slovensko

Ľudia, ktorí viac dodržujú opatrenia, sú ochotnejší dať seba a svojich blízkych zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a viac dôverujú, že opatrenia sú opodstatnené. Vyplýva to z prieskumu, ktorý urobili vedci z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied v čase medzi dvomi plošnými testovaniami, keď už týždeň platil zákaz vychádzania pre ľudí bez negatívneho testu.

Ľudia, ktorí dodržiavajú opatrenia, prejavujú vyššiu ochotu zaočkovať sa Frank Augstein/AP Photo

podľa odborníkov vďaka dodržiavaniu opatrení majú ľudia pocit, že robia aspoň niečo a majú situáciu viac pod kontrolou. "Až 67,8 percenta ľudí zostáva doma aj pri slabých príznakoch akéhokoľvek respiračného ochorenia, aby nešírili vírusy. Ľudí sme sa najskôr pýtali, do akej miery dodržujú nariadenia týkajúce sa zákazu vychádzania, hygienických opatrení, nosenia rúšok a fyzického dištancovania a vo všetkých prípadoch iba desať percent ľudí priznávalo, že opatrenia dodržiavajú len málo,“ povedala Vladimíra Čavojová z Ústavu experimentálnej psychológie CSPV SAV.

Prieskum priniesol podľa vedcov viaceré zaujímavé čísla. Až 86,3 percenta ľudí sa snažilo aj v rámci povolených výnimiek minimalizovať čas strávený mimo domu, 66,6 percenta ľudí zas uvádzalo, že na nákupy chodí len jeden člen domácnosti.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite