Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bražinová: Nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo situáciu

.redakcia .slovensko

Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu ochorenia COVID-19 nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo epidemiologickú situáciu na Slovensku. Upozornila na to epidemiologička Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Bražinová: Nie je možné, aby plošné testovanie tak rýchlo zmenilo situáciu SITA/Branislav Bibel Epidemiologička Alexandra Bražinová vyvracia premiérové slová o tom, že plošné testovanie už teraz znížilo krivku nakazených.

pokles počtu zachytených pozitívnych prípadov v jednotlivých okresoch medzi jednotlivými kolami testovania nie je podľa epidemiologičky dôkazom, že plošné testovanie spôsobilo zlepšovanie epidemiologickej situácie. „Pomohlo to jednorazovo identifikovať veľký počet infikovaných, to je dobre, ale rast počtu pozitívnych prípadov sa spomaľuje už po opatreniach prijatých v októbri. Je za tým výrazné obmedzenie pohybu, a tým pádom stretávania ľudí,“ vysvetlila na sociálnej sieti.

Bražinová upozorňuje, že počty hospitalizovaných s podozrením či potvrdeným ochorením COVID-19 na Slovensku rastú, rovnako stúpajú aj počty ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. „Toto sú závažné indikátory, ktoré svedčia o tom, že situácia je stále kritická,“ poznamenala s tým, že pribúdajú aj infikovaní zdravotníci.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite