Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voliť cez internet? Máta nás nešťastný príklad z Estónska. Nástrah je viac ako dosť

.filip Vačko .slovensko .politika

Premiér Igor Matovič nedávno predstavil svoj zámer zaviesť na Slovensku už do budúcich parlamentných volieb hlasovanie cez internet. No spustiť bezpečné hlasovanie cez internet nie je také jednoduché, ako sa môže zdať.

Voliť cez internet? Máta nás nešťastný príklad z Estónska. Nástrah je viac ako dosť RADOVAN STOKLASA/TASR 28. február 2020, Trenčín: Volebná miestnosť počas parlamentných volieb. Bezpečnosť slovenských volieb je podľa nami oslovených odborníkov dostatočná.

podľa Matoviča by boli internetové voľby jasným posunom vpred. Dnešný systém je podľa neho deravý a elektronické hlasovanie vidí ako bezpečnejšiu alternatívu, „Chcem, aby sme boli v tomto priekopníkmi vo svete a posunuli sme sa tak do 21. storočia, do sveta technológií.“ Realita však ukazuje opak. Dodnes totiž nebol vymyslený spôsob elektronického hlasovania, ktorý by sa dokázal priblížiť bezpečnosti tradičných papierových volieb.

prečo voľby nie sú ako internetbanking

Platné voľby na Slovensku, ako aj v iných krajinách, musia spĺňať dve nezvyčajné vlastnosti, ktoré sú istým spôsobom protichodné: dôveryhodnosť a tajnosť hlasovania. To, že hlasovanie vo voľbách musí byť tajné, dokonca na viacerých miestach pripomína aj slovenská Ústava. A má to dobré dôvody. Ak by bolo hlasovanie verejné, voliči by mohli hlasovať pod nátlakom. Či už zo strany rodiny, priateľov, šéfa v práci, alebo aj samotnej vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite