Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér: Verejné obstarávanie čaká revolúcia, má byť efektívnejšie

.redakcia .slovensko

Oblasť verejného obstarávania čaká „revolúcia“. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii premiér Igor Matovič (OĽANO). Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.

Premiér: Verejné obstarávanie čaká revolúcia, má byť efektívnejšie SITA/Branislav Bibel

podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý túto novelu podľa premiéra predloží na objednávku vládnej koalície. „Chceme, aby sa odokryli karty, aby sme videli na prsty,“ zdôraznil Matovič. 

Plán je, že nová úprava by mala platiť od augusta 2021. „Návrh by mohol prejsť druhým čítaním v parlamente niekedy vo februári budúceho roka,“ myslí si Holý. Ambícia je dostať tieto zmeny na rokovanie vlády v decembri. Holý neodpovedal priamo na otázku, či o návrhu komunikoval s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslavom Hlivákom. Podotkol, že ide o vládny návrh a ÚVO sa bude môcť zapojiť do verejnej diskusie v rámci pripomienkového konania.

Hlivák v reakcii zdôraznil, že materiál bol pripravený bez úradu. „Dnes som si na tlačovej konferencii nahlas vypočul slová, ktoré sa šepkajú už dlho - že sa majú odobrať ÚVO kompetencie, na základe ktorých môže dôsledne kontrolovať verejné nákupy,“ upozornil. Verí, že po otvorení verejnej diskusie k tomuto materiálu budú aspoň vypočuté odborné návrhy, ktoré úrad pripravil a ktoré vláde predloží, aby na Slovensku bola zaistená dôsledná kontrola prerozdeľovania peňazí všetkých občanov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite