Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza sociálne podniky či plytvanie. Prečo by Tomanová mala skončiť ako detská ombudsmanka

.filip Vačko .slovensko

Prednedávnom prešiel slovenským parlamentom v prvom čítaní zákon, prostredníctvom ktorého bude možné predčasne odvolať Vieru Tomanovú z jej funkcie Komisárky pre deti. Aké kauzy Viery Tomanovej mohli presvedčiť koaličných poslancov k prijatiu tohto zákona?

Kauza sociálne podniky či plytvanie. Prečo by Tomanová mala skončiť ako detská ombudsmanka SITA/Branislav Bibel Komisárka pre deti Viera Tomanová v apríli 2020, po zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, na ktorom odprezentovala správu o jej činnosti za rok 2019.

zákon parlamentom prešiel v skrátenom konaní ešte v júli. Prezidentka Zuzana Čaputová zákon neschválila, keďže podľa nej neboli naplnené zákonné podmienky na použitie skráteného konania. Prijatie druhej verzia zákona sa tak o niečo predĺži, no malo by ísť len o formalitu. Zákon totiž má širokú podporu koalície a za jeho prijatie hlasovalo až 89 poslancov. 

Komisárku pre rodinu bude možné odvolať aj na základe porušenia Zákona o komisárovi pre deti, prípadne porušenia iných všeobecne záväzných právnych predpisov. Okrem toho aj v prípade, ak „koná spôsobom, ktorý vyvoláva alebo je spôsobilý vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie“. 

O pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch Viery Tomanovej v priebehu jej dlhoročného pôsobenia v rôznych funkciách rozhodne nebola núdza.

kauzy v ministerskom úrade

Viera Tomanová bola počas prvej Ficovej vlády, v rokoch 2006 - 2010, ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny. Jej prvá veľká kauza sa odohrala v roku 2006. Vtedy pridelila dotáciu vo výške 1,5 milióna slovenských korún neziskovej organizácii Privilégium, v ktorej predtým pracovala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite