Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump s manželkou majú koronavírus, na Slovensku pribudlo 6 úmrtí

.tomáš Bakoš .martina Bednárová .tamara Antolová .slovensko

Šéf Bieleho domu to oznámil v piatok na Twitteri a Česká republika vo štvrtok zaznamenala 3493 nových prípadov.

Trump s manželkou majú koronavírus, na Slovensku pribudlo 6 úmrtí infografika tyzden.sk

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 10 938 (+679) prípadov, 4756 (+136) ľudí sa z choroby vyliečilo, 54 (+6) na jej následky zomrelo,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.
  • profesor Vladimír Krčméry v rozhovore pre .týždeň o druhej vlne.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

17:41 SLOVENSKO: Slovensko má enormný nárast počtu infikovaných novým koronavírusom. Dalo sa to však predpokladať. V piatok to pri hodnotení aktuálnej situácie skonštatoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

17:39 SLOVENSKO: Nový koronavírus potvrdili ďalších trom zamestnancom Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Rovnako ako pred časom ide o pracovníkov technicko-hospodárskeho úseku. Hygienici evidujú pozitívne prípady v Centre sociálnych služieb (CSS) Bôrik v Nitrianskom Pravne (okres Prievidza). 

14:35 SLOVENSKO: Ubytovávanie študentov na internátoch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre je zrušené. V súčasnosti sú v študentských domovoch SPU ubytovaní len doktorandi a zahraniční študenti.

14:28 SLOVENSKO: Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku má 14 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom u svojho zdravotníckeho personálu. Viac informácií TU.

13:41 RAKÚSKO: V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav v piatok o 09.30 h) 688 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu.

11:54 POĽSKO: Poľsko zaznamenalo ďalších 2292 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Úrady tiež zaznamenali 27 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb.

11:27 SLOVENSKO: Na Slovensku po týždni viac ako dvojnásobne vzrástol počet červených okresov. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 41, minulý týždeň to bolo 19. Viac informácií sa dozviete TU.

11:24 RUSKO: Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch 9412 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to o 467 viac ako deň predtým, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na údaje operačného štábu pre boj proti šíreniu novej infekcie.

10:28 MAĎARSKO: Laboratórne testy v Maďarsku potvrdili za posledných 24 hodín nákazu novým druhom koronavírusu v rekordných 1322 prípadoch. Doposiaľ najvyšší prírastok s počtom 1070 zaznamenali 20. septembra. 

10:12 SLOVENSKO: Na Slovensku pribudlo za včerajší deň 679 nových prípadov a 6 úmrtí. Viac informácií týkajúcich sa počtov nakazených v jednotlivých okresoch a úmrtí nájdete TU.

9:38 UKRAJINA: Rekordných 4633 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pribudlo na Ukrajine za uplynulých 24 hodín.

7:57 ČESKO: Česká republika vo štvrtok zaznamenala 3493 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 a 12 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

07:54 USA: Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania majú pozitívne testy na nový druh koronavírusu. Šéf Bieleho domu to oznámil v piatok na Twitteri.

Všetky dôležité informácie z predošlého dňa nájdete nižšie:

19:41 ANGLICKO: Anglicko v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyradilo vo štvrtok Poľsko, Turecko a karibské ostrovy Bonaire, Svätý Eustach a Saba zo svojho zoznamu bezpečných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britského ministra dopravy Granta Shappsa.

Opatrenie znamená, že cestujúci, ktorí sa z týchto krajín vrátia do Spojeného kráľovstva od 4:00 v sobotu, budú musieť absolvovať dvojtýždňovú domácu karanténu.  

18:33 SVET: Srbsko skontroluje počet obetí koronavírusovej pandémie. Vo štvrtok to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič po tom, čo hlavný epidemiológ povedal, že nákaze v skutočnosti podľahlo trikrát viac ľudí, než uvádzajú srbské úrady.

17:24 SLOVENSKO: Nárast počtu pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus vo viacerých okresoch na východe Slovenska sa na počte hospitalizovaných na infektologickom pracovisku nemocnice v Michalovciach zatiaľ neprejavil. Potvrdila Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

„Na infektologickom pracovisku michalovskej nemocnice je aktuálne hospitalizovaných 21 pacientov, pričom u 17 z nich bolo potvrdené ochorenie COVID-19,“ uviedla s tým, že zdravotný stav ďalšieho pacienta s ochorením COVID-19 si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, a je preto hospitalizovaný na intenzivistickom pracovisku.

16:33 SLOVENSKO: Všetky kultúrne a spoločenské podujatia v meste Poprad sú do konca roka zrušené. Rozhodol o tom krízový štáb mesta, ktorý zasadal vo štvrtok, v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu. 

Krízový štáb rozhodol aj o zatvorení denného stacionára až do odvolania. „Od piatka budú priestory stacionára pripravené ako karanténne miestnosti pre klientov centra sociálnych služieb. S účinnosťou od 30. septembra platí zákaz návštev vo všetkých zariadeniach,“ zdôraznila radnica.

Ako ďalej priblížila, hokejový a futbalový štadión zamedzí prístup verejnosti do svojich priestorov. Samospráva tiež začala s dezinfekciou autobusových zastávok a detských ihrísk. Svadobné obrady sa budú konať len v obradnej sieni mesta Poprad

15:55 SLOVENSKO: Permanentný krízový štáb je opäť aktivovaný. Informoval o tom riaditeľ tlačového a informačného odboru Richard Pekar. Premiér Igor Matovič (OĽANO) informoval o permanentnom krízovom štábe v stredu.

„Permanentný krízový štáb od dnes pod vedením Petra Škodného opätovne funguje a ideme znova do toho,“ povedal Matovič v stredu po rokovaní vlády.

Úrad vlády SR komentoval, že permanentný krízový štáb "od svojho zriadenia neprestal existovať, začiatkom leta bol uvedený do utlmeného pracovného režimu". O jeho aktuálnej činnosti bude úrad vlády médiá a verejnosť informovať.

15:15 INDIA: V Indii sa za celý september nakazilo koronavírusom okolo 2,5 milióna ľudí, čo je najviac zo všetkých mesiacov od začiatku pandémie a predstavuje to 41 % zo všetkých potvrdených prípadov v krajine. Počet úmrtí sa blíži k hranici 100-tisíc osôb.

14:24 SLOVENSKO: Najväčšia a najstaršia univerzita na Slovensku upozorňuje na narastajúcu hrozbu úplneho uzatvorenia internátov. Píše na sociálnej sieti. Prípady nakazenia COVID-om totiž pribúdajú aj medzi študentami.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite