Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

COVID-19 má ďalšiu obeť, pribudli stovky pozitívnych

.martina Bednárová .slovensko

Protipandemické opatrenia sa sprísňujú - obmedzuje sa počet zákazníkov v obchodoch a prevádzkach, zakazujú sa hromadné rodinné, firemné či cirkevné akcie. Od prvého októbra budú zakázané budú aj omše. Česi v krajine vyhlásia núdzový stav, bude platiť od pondelka.

COVID-19 má ďalšiu obeť, pribudli stovky pozitívnych infografika tyzden.sk

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 9574 (+231) prípadov, 4329 (+116) ľudí sa z choroby vyliečilo, 45 (+1) na jej následky zomrelo,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

19:32 UKRAJINA: Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa nakazil novým druhom koronavírusu. V utorok vo vyhlásení na Facebooku to uviedol samotný exprezident.

AP Photo/Efrem Lukatsky

„Preto sa od dnešného dňa liečim doma. Dúfam v skoré uzdravenie a vyzývam všetkých Ukrajincov, aby si na seba dávali pozor,“ napísal exprezident.

19:01 NEMECKO: Krajina obmedzí počty osôb na verejných zhromaždeniach a rodinných oslavách v oblastiach najviac postihnutých koronavírusom SARS-CoV-2.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovala v utorok o nových opatreniach prostredníctvom videokonferencie s predsedami vlád 16 spolkových krajín.

V oblastiach, kde počet infikovaných dosiahne 35 na 100.000 obyvateľov, bude počet účastníkov na zhromaždeniach na verejných priestranstvách alebo v prenajatých priestoroch obmedzený na 50 osôb. Vláda obyvateľom odporúča, aby zhromaždenia v súkromných priestoroch obmedzili na 25 osôb, uvádza agentúra DPA.

18:03 ANGLICKO: Británia hlási 7143 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Utorkový údaj predstavuje veľký nárast oproti pondelkovým 4044 potvrdeným prípadom infekcie.

17:01 SLOVENSKO: V čase núdzového stavu môže štát obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Hovorí o tom ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Vláda by mala rokovať o vyhlásení núdzového stavu v stredu 30. septembra.

Vyhlásiť ho môže, ak došlo, alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia, alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže trvať 90 dní.

Zákon uvádza, že počas núdzového stavu možno napríklad obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia evakuáciou, ale aj slobodu pohybu a pobytu. Môže teda prísť aj zákaz vychádzania v určenom čase a zákaz vstupu na postihnuté alebo ohrozené územie.

Obmedzené môže byť aj právo pokojne sa zhromažďovať, právo slobodne rozširovať informácie, tiež možno zakázať štrajky. Zákon hovorí aj o ďalších obmedzeniach a povinnostiach týkajúcich sa pracovnej povinnosti či výkonu vlastníckeho práva.

16:01 SLOVENSKO: Fakultná nemocnica v Trenčíne ruší plánovaé operácie a hospitalizácie, pokiaľ to nie je vyslovene nutné. Informovala o tom na sociálnej sieti.

 

15:07 SLOVENSKO: Na núdzový stav sú splnené zákonné podmienky. Uviedla to predsedníčka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Jeho zavedenie podľa nej umožní lepšiu distribúciu pomôcok, ako aj lepší manažment krízy.

Koaličná stana SaS preferuje prípadné vyhlásenie núdzového stavu len pre zdravotníctvo. Povedal jej hovorca Ondrej Šprlák. Prípadnú podporu vyhlásenia núdzového stavu vo všetkých segmentoch ešte zváži.

„Pozrieme si odôvodnenie a zodpovedne sa rozhodneme. Avšak sme toho názoru, že núdzový stav by mal platiť len pre zdravotníctvo,“ uviedla SaS vo svojom stanovisku.

15:06 SLOVENSKO: V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sa nový koronavírus potvrdil u 31 klientov a 23 zamestnancov. Ako pre médiá uviedla riaditeľka pre odborné, ošetrovateľské a sociálne činnosti súkromného zariadenia Zuzana Fabiánová, priebeh ochorenia je u všetkých pozitívne testovaných mierny.

„Deň po preventívnom testovaní pacientky pred prepustením do iného zariadenia nám bol oznámený pozitívny výsledok COVID-19,“ priblížila s tým, že zariadenie následne, po konzultácii s regionálnymi hygienikmi, okrem sprísnenia preventívnych opatrení otestovalo všetkých klientov i zamestnancov.

14:43 SLOVENSKO: Herca Milana Kňažka hospitalizovali s koronavírusom, jeho stav sa mierne zhoršil. „Stav sa zhoršil a som v nemocnici. Vyzývam všetkých, aby nezľahčovali situáciu a rešpektovali nariadenia vlády a zdravotníkov,“ napísal na Facebook.

14:26 ČESKO: Česi vyhlásia núdzový stav. Bude platiť od pondelka. Na tlačovej konferencii to oznámil český minister zdravotníctva Roman Prymula.

Česi zároveň v semaforom označených oranžových a červených okresoch uzavrú minimálne na dva týždne stredné školy.

14:24 SLOVENSKO: Aj Ekonomická univerzita v Bratislave prejde od 5. októbra z prezenčnej výučby na online vzdelávanie, rozhodol o tom v utorok krízový štáb univerzity. Potvrdil to vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite