Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otcovská dovolenka by mohla prispieť k znižovaniu nerovností medzi mužmi a ženami, tvrdia analytici

.sita .slovensko

Aj aktuálna situácia v súvislosti s koronakrízou si podľa analytikov z Inštitútu pre výskum práce a rodiny žiada aktualizáciu opatrení a politiky v oblasti znižovania nerovností medzi mužmi a ženami.

Otcovská dovolenka by mohla prispieť k znižovaniu nerovností medzi mužmi a ženami, tvrdia analytici SITA Jana Jablonická-Zezulová a Andrej Kuruc počas stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom

jedným z výrazných opatrení, ktorým by štát mohol prispieť k znižovaniu nerovností medzi mužmi a ženami, je zavedenie otcovskej dovolenky. Uviedli to analytici z Inštitútu pre výskum práce a rodiny Jana Jablonická-Zezulová a Andrej Kuruc. Ako vysvetlili, keby otcovia mali nárok zostať na dovolenke spolu s matkou, mohli by venovať adekvátnu starostlivosť deťom, rozvíjať vzájomné rodičovské zručnosti či pomáhať v domácnosti. Prispieť by podľa IVPR mohli aj zamestnávatelia zabezpečením zariadení starostlivosti o deti. K znižovaniu nerovností medzi mužmi a ženami a odstraňovanie diskriminácie žien sa zaviazala vláda SR vo svojom programovom vyhlásení.

Téma znižovania nerovností medzi mužmi a ženami je aktuálna aj v súvislosti s aktuálnou krízou. Dáta zo Sociálnej poisťovne a výsledky prvých prieskumov výskumných inštitúcií totiž ukazujú, že môže mať horšie následky na ženy ako mužov, zvlášť na samoživiteľky v rizikových povolaniach.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite