Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby v roku 1990 umožnili prechod od autokracie k demokracii

.redakcia .slovensko

Pred 30 rokmi, 8. a 9. júna, sa konali prvé slobodné voľby po vyše 40 rokoch totality. Podľa politickej sociologičky Sone Szomolányi sa voľbami ukončila prvá fáza prechodu od starého nedemokratického režimu.

Voľby v roku 1990 umožnili prechod od autokracie k demokracii SITA/Branislav Bibel

voľby v roku 1990 vytvorili legitimitu novej vládnej elity, ktorej úlohou bolo vytvárať inštitucionálny rámec nového režimu a jeho ekonomického systému. „Nepochybujem, že voľby 1990 splnili svoju úlohu vytvoriť pevné základy pre prechod od autokracie k demokracii," povedala profesorka Szomolányi.

pred 30 rokmi sa konali prvé slobodné voľby po vyše 40 rokoch totality. Čo bolo hlavnou témou volieb? A ako ste vnímali vtedajšiu predvolebnú atmosféru? 

Žiada sa mi na úvod upozorniť, že nie celých 40 rokov išlo o totalitu, za to obdobie sa režimy vyvíjali, ale presné je označiť ich všetky ako autokratické. Spoločná pre ne bola absencia slobodných a férových volieb. Aj preto sa voľby v júni 1990 nazývajú ako zakladajúce, ktorými sa ukončila prvá fáza prechodu od starého nedemokratického režimu po jeho páde. Zároveň mali vytvoriť legitimitu novej vládnej elity, ktorej úlohou bolo vytvárať inštitucionálny rámec nového režimu a jeho ekonomického systému. Takže v podstate išlo o to, aký typ režimu vznikne. 

V Českej republike išla hlavná deliaca línia medzi nastupujúcou elitou reprezentovanou Občianskym fórom a stúpencami starého režimu v KSČM (Komunistická strana Čiech a Moravy). Na Slovensku mala volebná súťaž viac pluralitný charakter. Okrem liberálno-demokratického hnutia VPN, už ako kresťansko-demokratická strana nastúpilo sociálno-konzervatívne sa profilujúce KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) a v sporoch o štátoprávnu otázku a silnejúcich protimaďarských náladách sa formovala nacionalistická SNS (Slovenská národná strana). Strana starého režimu KSS (Komunistická strana Slovenska) už do volieb vstupovala s omladeným vedením, ale podporu získavala  vyvolávaním a šírením obáv z reforiem. V rámci maďarskej populácie začali pôsobiť tri subjekty MNI (Maďarská nezávislá iniciatíva, jej predstavitelia kandidovali na kandidátke VPN, pozn. red.), MKDH (Maďarské kresťansko-demokratické hnutie) a Spolužitie. Ďalej to bola Strana zelených a znovu zrodená DS (Demokratická strana), ich preferencie však po počiatočnom náraste smerom k voľbám klesali.

Vzhľadom na krátkosť času sa politická scéna formovala až prekvapujúco pluralitne a boli v nej reprezentované viac-menej hlavné štiepenia.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite