Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nakazený, smart karanténa zatiaľ nebola spustená

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Slovensko vstúpilo do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení. Otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné. Od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl.

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nakazený, smart karanténa zatiaľ nebola spustená Branislav Bibel/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1503 (+1) prípadov, 1256 (+11) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 76 (-12)
  • testovaných bolo u nás doteraz 154 529 ľudí,
  • kĺzavý medián je na hodnote 1,
  • vláda schválila tzv. smart karanténu, mala by nahradiť povinnú štátnu karanténu,
  • ministerstvo zdravotníctva zrušilo povinnú 14-dňovú karanténu pred plánovanými operačnými zákrokmi,
  • 20. mája Slovensko vstúpilo do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení, hromadné podujatia nad 1000 účastníkov sa tohto roku konať pravdepodobne nebudú,
  • od 1. júna budú otvorené materské školy aj 1. až 5. ročník základných škôl, 
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 333 001 osôb, potvrdených bolo 5 112 965 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, v počte nakazených sú na tom po USA najhoršie Rusko a Brazília,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

21:40 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 56 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo si tak pandémia koronavírusu v tejto krajine vyžiadala už 28 628 obetí, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. 

Španielsko už šiesty deň eviduje menej ako 100 nových úmrtí za 24 hodín. Tamojší popredný epidemiológ a koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón pritom podľa AP tvrdí, že krajina je už „veľmi blízko“ k tomu, aby mohla epidémiu považovať za skončenú. „Mohli by sme byť veľmi blízko k tomu, že úroveň (nákazy) vírusom bude prakticky nezistiteľná,“ povedal. 

20:38 Na situáciu na hraniciach reaguje aj premiér Igor Matovič. „Oslovil som Úrad verejného zdravotníctva s prosbou, aby umožnili prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice - ALE aj tým ľuďom, ktorí už v štátnej karanténe sú. Súhlasili a v tomto duchu nachystajú opatrenie ÚVZ, ktoré bude zverejnené momentom, ako sa spustí alikácia eKaranténa,“ napísal.

20:21 Novým epicentrom pandémie ochorenia COVID-19 sa stala Južná Amerika. Povedal to v piatok na brífingu v Ženeve riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan, informovala spravodajská televízia CNBC. Počty prípadov nákazy podľa Ryana narastajú v mnohých juhoamerických krajinách a s určitosťou je najviac postihnutá Brazília.

„V istom zmysle sa Južná Amerika stala novým epicentrom ochorenia,“ povedal.

Brazília zaznamenala viac ako 20 000 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a 310 000 osôb je nakazených. S prudko rastúcou krivkou infikovaných a úmrtí sa Brazília so svojimi 210 miliónmi obyvateľov z hľadiska celkového počtu prípadov v celosvetovom meradle dostala na tretie miesto, za Spojené štáty a Rusko.

Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali podľa Ryana v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas. WHO podľa jeho slov brazílskej vláde poskytuje pomoc.

19:40 Smart karanténa stále nie je v prevádzke. „Aplikácia eKaranténa je takmer pripravená na spustenie. Úspešne sme ukončili testovaciu fázu a čakáme na schválenie od spoločností Apple a Google. Pred príchodom na hranice si prosím preverte na tejto stránke, či je už aplikácia v ostrej prevádzke. Momentálne eKaranténa NIE JE v ostrej prevádzke,“ píše ministerstvo vnútra na svojej stránke.

Situácia na blokovanej diaľnici D4. Polícia prosí cestujúcich, aby použili hraničný priechod Petržalka-Berg alebo malý hraničný priechod Jarovce-Kittsee.Polícia SR - Bratislavský krajSituácia na blokovanej diaľnici D4. Polícia prosí cestujúcich, aby použili hraničný priechod Petržalka-Berg alebo malý hraničný priechod Jarovce-Kittsee.

19:09 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike prekročil v piatok hranicu 100 000. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC).

Centrum tiež eviduje celkovo 3101 potvrdených úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Šéf centra John Nkengasong vo štvrtok povedal, že týždenný nárast počtu prípadov nákazy je približne taký istý ako minulý týždeň. Vyjadril nádej, že takýto vývoj bude pokračovať aj naďalej.

Včasné zavedenie opatrení obmedzujúcich pohyb osôb v 54 krajinách Afriky podľa Nkengasonga spomalilo šírenie pandémie. Afrika však podľa jeho slov potrebuje zvýšiť objem testovania približne desaťnásobne oproti súčasnej úrovni. Testy by mali vykonať najmenej u jedného percenta populácie Afriky, čo je približne 13 miliónov ľudí. Počet otestovaných sa však zatiaľ pohybuje medzi 1,3 až 1,4 miliónmi.

Najviac prípadov nákazy v rámci Afriky je v Juhoafrickej republike, kde COVID-19 potvrdili u viac ako 19 000 osôb.

18:26 Diaľnica D4 pri Jarovciach je momentálne blokovaná približne 100 metrov pred kontrolným stanovišťom polície. Bratislavskí policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Žiadajú občanov, ktorí sa vracajú na územie Slovenska, aby použili hraničný priechod Petržalka - Berg alebo malý hraničný priechod Jarovce - Kittsee.

Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

16:33 Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii. Smart karanténa zatiaľ nebola spustená.

Opatrovateľka Zuzana sa dostala zo Švajčiarska po troch mesiacoch. Pricestovala so skupinkou kolegýň. „Spoliehali sme sa na inteligentnú karanténu, čakáme od rána od pol šiestej, ako sme prišli na hranicu, čo sa bude diať,“ uviedla pre TASR. Do štátneho zariadenia ísť nechcú, dúfajú, že aplikáciu sprevádzkujú počas piatka. „Počkáme do večera a ak to nebude možné, tak štátna karanténa, nič iné nám nezostáva,“ dodala.

13:15 India zaznamenala v piatok doposiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

V Indii pritom v súčasnosti uvoľňujú karanténne opatrenia a začínajú aj sprístupňovať vnútroštátne lety. V priebehu posledných 24 hodín pribudlo 6000 nových prípadov a celkový počet nakazených vzrástol na 118 447. Vírusu za ten istý čas podľahlo 148 ľudí, celkovo je to momentálne 3583. 

Mnohé indické štáty už začali uvoľňovať opatrenia, ktoré boli zavedené koncom marca na obmedzenie pohybu. V pondelok krajina vstúpila do štvrtej fázy celonárodnej karantény, ktorá bude trvať do 31. mája. 

13:12 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Bielorusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 932 na 34 303, píše agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského ministerstva zdravotníctva. 

„Celkovo bolo pozitívne otestovaných 34 303 ľudí. Zomrelo 190 pacientov,“ píše sa vo vyhlásení. Vyliečilo sa 12 833 nakazených. Bieloruské úrady vykonali celkovo 419 004 testov.

Bieloruská vláda dosiaľ nenariadila žiadne preventívne opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu.  

12:49 Rusko v piatok oznámilo 150 nových prípadov úmrtia na COVID-19 za uplynulých 24 hodín, čo je rekordný denný prírastok. Celkový počet osôb, ktoré v krajine novému koronavírusu podľahli, sa tak oficiálne dostal na číslo 3249, informovala tlačová agentúra Reuters.

Zdravotnícke úrady zároveň oznámili 8 894 nových prípadov nákazy patogénom SARS-CoV-2, celkovo je v Rusku 326 448 infikovaných. V samotnej metropole Moskva za uplynulý deň zaevidovali ďalších 2 988 prípadov nákazy. Celkovo je v hlavnom meste infikovaných 158 207 ľudí.

11:51 Smart karanténa mala byť podľa odhadov jej tvorcov spustená dnes. Polícia na sociálnej sieti informuje o tom, že jej spustnie sa blíži, bližší časový údaj neuviedla. Kto môže absolvovať štátnu karanténu v domácej izolácii, aké podmienky musí reaptriant spĺňať a ako sa zaregistrovať? Všetky dôležité informácie nájdete TU.

11:07 Slovensko sa pridá k medzinárodnej iniciatíve Ďakujeme zdravotníkom. Počas piatka sa ako symbol poďakovania zdravotníckemu personálu rozsvietia vestibuly nemocníc v Bratislave a budova Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. TASR o tom informoval za tím Ďakujeme zdravotníkom SK Jan Melikant.

Melikant priblížil, že cieľom iniciatívy je vytvoriť celosvetové hnutie solidarity prostredníctvom poďakovania tým, ktorí spoločnosť chránia v prvej línii. Jej ambíciou je získať jeden milión poďakovaní a odovzdať ich desiatim miliónom zdravotníkom po celom svete.  Poďakovania pridávajú ľudia na webovú stránku www.dakujemezdravotnikom.sk vo forme textu, videa, fotografií a malieb. Poďakovania sú následne zobrazované v nemocniciach

Zdravotníčky z nemocnice King's College na juhu Londýna sa pridali k potlesku na podporu lokálnych hrdinov - pracovníkov Národného zravotníckeho systému, pošty či armády, učiteľov, predavačov a ďalších. Británia takto vyjadruje podporu svojim zdravotníkom každý štvrtok o ôsmej večer.Aaron Chown/AP/SITAZdravotníčky z nemocnice King's College na juhu Londýna sa pridali k potlesku na podporu lokálnych hrdinov - pracovníkov Národného zravotníckeho systému, pošty či armády, učiteľov, predavačov a ďalších. Británia takto vyjadruje podporu svojim zdravotníkom každý štvrtok o ôsmej večer.

10:48 Najmenej desať novinárov zatkli egyptské úrady od vypuknutia pandémie vírusového ochorenia COVID-19 v krajine, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Arabic Network for Human Rights (ANHRI).

K zatknutiam dochádza aj napriek tomu, že úrady po celom svete v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu prepúšťajú väzňov, keďže vo väzniciach nie je možné dodržiavať odstup medzi ľuďmi. Egyptská vláda však namiesto toho, aby prepustila politických väzňov, urobila len to, že ako preventívne opatrenie zakázala vo väzniciach návštevy rodinných príslušníkov.

10:42 Británia zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby, ktoré letecky pricestujú do krajiny zo zahraničia. V prípade porušenia tohto opatrenia o dobrovoľnej izolácii im bude hroziť pokuta vo výške 1000 libier (v prepočte 1112 eur).

Potvrdil to v piatok britský minister pre Severné Írsko Brandon Lewis s tým, že vláda poskytne detaily neskôr, informovala tlačová agentúra AFP. Návštevníci budú požiadaní, aby v súvislosti s týmto nariadením uviedli svoje kontaktné údaje, a zdravotnícki pracovníci budú vykonávať zbežné kontroly dodržiavania pravidiel.

9:48 Generálny tajomník OSN António Guterres zopakoval svoju výzvu na prímerie vo všetkých kútoch sveta v rámci boja proti pandémii choroby COVID-19. S odvolaním sa na správu Guterresa pre Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o tom v piatok informovala agentúra AP.

Šéf OSN upozornil na skutočnosť, že v roku 2019 bolo v desiatich krajinách pri útokoch zabitých alebo zranených viac ako 20 000 civilistov a milióny ďalších museli v dôsledku bojov opustiť svoje domovy.

Guterres povedal, že pandémia je „najväčšou skúškou, akej svet čelí“ od založenia Organizácie Spojených národov pred 75 rokmi. Svoju výzvu na celosvetové prímerie zopakoval so slova mi, že „v čase, keď svet čelí obrovskej výzve v podobe pandémie COVID-19, môže byť potreba utíchnutia zbraní naliehavejšia.“

9:33 Za štvrtok pribudol na Slovensku jeden potvrdený prípad nákazy koronavírusom, ďalších jedenásť ľudí sa vyliečilo. Nikto ďalší ochoreniu nepodľahol, klesol aj počet pacientov hospitalizovaných s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň.

9:21 Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1188 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom, čím celkový počet obetí epidémie v krajine prekročil hranicu 20 000.

Podľa piatkovej správy agentúry AFP v Brazílii evidujú viac ako 310 000 infikovaných, pričom však odborníci upozorňujú, že v krajine sa robí málo testov, takže skutočný počet nakazených novým koronavírusom je zrejme oveľa vyšší.

S prudko rastúcou krivkou infikovaných a úmrtí sa Brazília so svojimi 210 miliónmi obyvateľov z hľadiska celkového počtu prípadov v celosvetovom meradle dostala na tretie miesto za Spojené štáty a Rusko.

Podľa údajov brazílskej vlády sa počet obetí epidémie v krajine v priebehu uplynulých 11 dní zdvojnásobil a celosvetovo je šiesty najvyšší.  

8:40 Nitrianska galéria po nútenej prestávke spôsobenej pandémiou pripravuje na jún dve nové výstavy. V súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu však budú bez úvodnej vernisáže.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite