Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.faktoGRAF: Otvárať hranice? S kým a kedy?

.filip Minich .slovensko

Režim na hraniciach sa postupne uvoľňuje, no od normálneho cestovania máme ešte stále ďaleko. Aká je situácia u našich susedov a v širšom regióne?

.faktoGRAF: Otvárať hranice? S kým a kedy? týždeň Počet aktuálne chorých v dôsledku nákazy koronavírusom na milión obyvateľov.

počet celkovo nakazených je už dlhšiu dobu pomerne nepodstatný údaj. Drvivá väčšina ľudí, ktorí sa nakazili chorobou COVID-19, sa už na Slovensku, ale aj vo väčšine ostatných krajín EÚ, vyliečila. 

Dôležité je preto sledovať vývoj aktuálneho počtu chorých. Kľúčové je, či rastie, stagnuje, alebo klesá. Ak stabilne klesá, znamená to, že krajina má situáciu pod kontrolou a smeruje k normálu. 

Z dát vidno, že takáto situácia je dnes už v takmer každej krajine sledovaného regiónu strednej Európy. Medzi jednotlivými štátmi sú však stále menšie či väčšie rozdiely. 

Pri bližšom pohľade a zohľadnení faktoru veľkosti populácie sa dajú štáty rozdeliť do štyroch kategórií. Do prvej skupiny s najnižším počtom prípadov patria Slovinsko (krajina už oficiálne vyhlásila koniec pandémie), Chorvátsko a Slovensko. 

Druhú skupinu štátov tvorí Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko a Maďarsko, do tretej skupiny patrí Česko a Poľsko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite