Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nakazený, Krajčí avizuje oznámenie uvoľnenia opatrení už v pondelok

.kristína Braxatorová .slovensko

Do karantény už nebudú musieť ísť osoby pracujúce v oblasti zdravotníctva, opatrovateľstva, vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci alebo sezónni pracovníci v poľnohospodárskom či potravinárskom odvetví.

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nakazený, Krajčí avizuje oznámenie uvoľnenia opatrení už v pondelok SITA/Úrad vlády SR Predseda vlády Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému: 100-tisíc slovenských testov na koronavírus sa stalo realitou - úspech slovenských vedcov a inovatívnych firiem.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1494 (+1) prípadov, 1163 (+12) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 116 (-2),
  • testovaných bolo u nás doteraz 142 462 ľudí,
  • kĺzavý medián sa zvýšil na hodnotu 4,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani prijímacie skúšky na stredné školy,
  • vláda schválila tzv. smart karanténu, mala by nahradiť povinnú štátnu karanténu,
  • Slovensko má k dispozícii 100-tisíc testov, ktoré vyvinuli a vyrobili slovenskí vedci, štátu ich darovala nadácia ESET,
  • z karantény bola uvoľnená celá osada v Žehre,
  • premiér aj hlavný hygienik hovoria o možnom otváraní materských a základných škôl, rozhodnú budúci pondelok,
  • 6. mája Slovensko vstúpilo do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení naraz,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 307 696 osôb, potvrdených bolo 4 542 910 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet úmrtí tam už prekročil 85-tisíc,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.
  • Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

TÚTO MINÚTU PO MINÚTE SME UKONČILI. DIANIE POZORNE SLEDUJEME AJ NAĎALEJ A DO NOVÉHO ČLÁNKU VYBERÁME NAJDÔLEŽITEJŠIE UDALOSTI. PREČÍTAŤ SI ICH MÔŽETE TU.

19:00 Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že ľudstvo možno nikdy nebude mať vakcínu proti ochoreniu COVID-19, a to aj napriek veľkému globálnemu úsiliu. Britská vláda poskytne približne 105 miliónov eur na otvorenie nového Vaccine Manufacturing and Innovation Center a krajina podľa premiéra už podporuje aj testy liekov, ktoré by mohli zabezpečiť rýchle vyliečenie sa z vírusu.

Pre noviny The Mail on Sunday uviedol, že „máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu a musím byť úprimný a povedať, že sa nám možno nikdy nepodarí vytvoriť vakcínu“.

„Musíme nájsť nové spôsoby, ako kontrolovať tento vírus,“ dodal s tým, že je potrebné testovať ľudí s príznakmi a vyhľadávať tých, s ktorými boli v kontakte.

17:30 Mačky dokážu infikovať novým koronavírusom iné mačky. Výskumníci v novej štúdii upozorňujú, že mačky však v celkovom šírení vírusu nezohrávajú žiadnu úlohu.

Počas výskumu infikovali tri mačky a po troch dňoch zistili, že nakazili ďalšie mačky, s ktorými boli v kontakte a ktoré boli predtým zdravé. Ani jedno zviera pritom nemalo žiadne symptómy, ako napríklad zvýšenú telesnú teplotu či stratu hmotnosti.

14:20 „Odnesme si z krízy skúsenosť, že so solidaritou a vzájomnou pomocou zvládneme aj tie najväčšie výzvy,“ prihovára sa prezidentka Zuzana Čaputová v novom videu.

 14:00 Boris Johnson stráca popularitu kvôli postupu, aký zvolila jeho vláda pri zvládaní koronavírusu a uvoľňovaní opatrení. V prieskume Observeru prvýkrát väčšia časť respondentov uviedla, že neschvaľuje spôsob, akým kabinet rieši koronakrízu.

13:45 Až 30 % pacientov, ktorým infekcia novým koronavírusom zapríčinila vážne zdravotné problémy, má nebezpečné krvné zrazeniny. Vo svojej správe to tvrdí tím lekárov, podľa ktorých mohla trombóza prispieť k počtu mŕtvych. Zrazeniny sa začnú tvoriť v dôsledku vážneho zápalu pľúc, ktorý je prirodzenou reakciou tela na vírus.

„Vďaka množstvu informácií, ktoré sa objavili za uplynulé týždne, si myslím, že je zrejmé, že trombóza je veľkým problémom. Najmä u pacientov s ochorením COVID-19 v kritickom stave najnovšie štúdie ukázali, že takmer polovica z nich mala pľúcnu embóliu alebo krvnú zrazeninu v pľúcach,“ povedal Roopen Arya z londýnskej King's College Hospital.

13:30 Minister financií Eduard Heger v relácii Na telo dnes potvrdil, že po koronakríze sa opätovne obnoví predaj v nedeľu. Zavretie obchodov v nedeľu by podľa neho vyžadovalo vážnu diskusiu.

12:35 Rusko – Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9709 a dosiahol 281 752. V Rusku zaznamenali aj 94 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2631 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 67 373 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 4207 osôb. Najviac nových prípadov bolo opäť zaznamenaných v Moskve, a to presne 3855, kde ich doposiaľ potvrdili celkovo 142 824.

Grécko – V nedeľu znovu otvorili kostoly, ktoré boli pre opatrenia prijaté v dôsledku pandémie zatvorené posledné dva mesiace. Na nedeľné bohoslužby však vpúšťali len obmedzený počet veriacich, pričom pred kostolmi pre nich boli k dispozícii dezinfekčné prostriedky na ruky. Eucharistiu ale veriaci prijímali z rovnakej lyžice.

AP Photo/Yorgos Karahalis

11:30 Marek Krajčí avizuje oznámenie uvoľnenia opatrení už v pondelok.

11:25 V pondelok by mala byť známa finálna verzia smart karantény. V domácej karanténe by sa ľudia mali zdržať týždeň, na piaty deň by mali podstúpiť test na koronavírus na náklady štátu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite