Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súdna rada zvolila predsedu Najvyššieho súdu SR, bude ním Ján Šikuta

.ivana Šalgová .slovensko

Súdna rada zvolila Jána Šikutu na post predsedu Najvyššieho súdu SR. Vo verejnej voľbe získal 12 zo 17 hlasov členov Súdnej rady SR. Do funkcie ho ešte musí vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Súdna rada zvolila predsedu Najvyššieho súdu SR, bude ním Ján Šikuta Branislav Bibel/SITA

voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR predchádzalo vypočutie, ktoré trvalo niekoľko hodín. Druhým kandidátom bol sudca Ivan Rumana, ktorý nedostal ani jeden hlas. 

„Najvšeobecnejšia priorita je podstatné pozdvihnutie dôveryhodnosti justície voči verejnosti,“ povedal Šikuta krátko po tom, ako sa dozvedel výsledky voľby. Upozornil, že ešte nemôže hovoriť ako predseda Najvyššieho súdu SR, keďže ho do funkcie ešte nevymenovala prezidentka Čaputová.

„Toto pozdvihnutie dôveryhodnosti je potrebné urobiť cez niekoľko nástrojov, ten najpodstatnejší je nepochybne očista justície,“ dodal s tým, že v súčasnosti sa slovenská justícia nachádza v takej situácii, v akej sa nenachádza žiadna európska krajina. „Pokiaľ viem, nedeje sa tak nikde inde, aby bolo toľko sudcov zo všetkých stupňov trestne stíhaných z korupcie.“ Očistu justície bude podľa neho potrebné naplniť viacerými nástrojmi.

Voľbe členov súdnej rady predchádzalo vypočúvanie oboch kandidátov, ktoré trvalo niekoľko hodín.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite