Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zatvorené obchody v nedeľu nadobro? Matovič chce z dočasného opatrenia spraviť trvalé. A môže uspieť

.šimon Jeseňák .slovensko

V roku 2017 bola prijatá legislatíva, ktorá prikázala obchodom zavrieť počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. V rámci boja s koronakrízou sa, zatiaľ dočasne, obchody zavreli aj v nedeľu. Tento stav však môže ostať natrvalo.

Zatvorené obchody v nedeľu nadobro? Matovič chce z dočasného opatrenia spraviť trvalé. A môže uspieť Boris Németh

koncom marca vláda pod vedením premiéra Igora Matoviča prijala v súvislosti s bojom proti koronakríze viacero nových opatrení. Patrí medzi ne aj nariadenie o povinnom zatvorení prevádzok za účelom sanitárneho dňa vždy v nedeľu. Nariadenie sa týka predajní potravín, mäsa, pečiva, ovocia a zeleniny ako i obchodov s krmivami pre zvieratá, drogérie a novinových stánkov. 

Toľkokrát omieľaná veta Mitlona Friedmana, že nič nie je tak trvalé ako dočasné vládne nariadenie, sa potvrdzuje len mesiac po tom, čo zákaz vstúpil do platnosti. 

Moderátor relácie Na telo Michal Kovačič sa premiéra Igora Matoviča opýtal, či by preferoval, aby obchody ostali zatvorené aj po skončení koronakrízy. Odpoveď premiéra bola jednoznačne kladná a on osobne by chcel, aby sa tento zákaz predĺžil ad infinutum, dodal však, že „dohoda v koalícii je taká, že je to dočasné opatrenie len počas koronakrízy, najmä pre postoj SaS“.

ďalšia roztržka v koalícii na obzore?

Vládny štvorlístok je v otázke nedeľného predaja nejednotný. Zatiaľ čo OĽaNO by to privítalo, SaS je jednoznačne proti. „Presne ako povedal Igor Matovič, zatvorenie obchodov v nedeľu je dočasné opatrenie a hneď po skončení koronakrízy sa podľa dohody obchody otvoria,“ tvrdí strana. 

Ešte konkrétnejší bol predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS), ktorý uviedol, že „SaS je jednoznačne proti zákazu nedeľného predaja. Zákazy len málokedy niečo vyriešia. Vždy je najlepšia sloboda voľby – umožniť všetkým obchodníkom skutočne slobodne sa rozhodnúť či chcú mať v nedeľu otvorené, alebo nie (aj v obchodných centrách). Sloboda je najlepšie riešenie aj na strane zákazníka – kto nechce nemusí ísť v nedeľu do obchodu,“ povedal pre .týždeň Viskupič. 

Boris Németh

Zvyšné koaličné strany zaujali ambivalentný a alibistický postoj. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že takýto návrh by si museli prejsť na koaličnej rade. „Strana Sme rodina je voči takémuto návrhu otvorená a sme pripravení sa o takejto alternatíve rozprávať. My sa dokážeme zmieriť s oboma alternatívami, teda obchodmi otvorenými alebo zatvorenými v nedeľu a ani s jednou z nich nemáme problém.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite