Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladí slovenskí vedci vyvinuli pľúcny ventilátor, začali s jeho sériovou výrobou

.redakcia .slovensko

Alternatívny objemovo regulovaný prenosný pľúcny ventilátor Q-vent, ktorý skonštruovali mladí slovenskí vedci, sa už vyrába sériovo.

Mladí slovenskí vedci vyvinuli pľúcny ventilátor, začali s jeho sériovou výrobou Tamas Kovacs/AP/SITA

pľúcny ventilátor, zabezpečujúci tzv. bridging ventiláciu v podmienkach, v ktorých nie je možné využiť profesionálne zariadenie, vytvorili doktorandi na Katedre fyzikálnej a teoretickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Samuel Furka a Daniel Furka, primár oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu Patrik Palacka a študent Lekárskej fakulty UK Dalibor Gallik.

Vývoj zariadenia vedecký tím financoval z vlastných zdrojov, sériovo sa ventilátor začal vyrábať vďaka podpore dekanátu Prírodovedeckej fakulty UK a firiem Koval Systems a Embasys. 

získať financie je náročnejšie, ako vývoj ventilátora

Autori projektu upozorňujú, že pre pokračovanie výroby je potrebná finančná podpora, o ktorú mladí vedci požiadali viaceré inštitúcie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite