Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 35 prípadov, dvaja pacienti zomreli

.martina Bednárová .slovensko

Vo štvrtok otestovali 3840, z toho 35 bolo pozitívnych na chorobu COVID-19. EÚ poskytne finančný balík v hodnote 540 miliárd eur na financovanie opatrení na oživenie ekonomiky postihnutej pandémiou koronavírusu.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 35 prípadov, dvaja pacienti zomreli SITA/Prezídium HaZZ Výjazdová činnosť hasičov vzrástla v uplynulom období o 60 percent. Zvýšenie počtu výjazdov priamo súvisí s plnením úloh na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne 1360 (+35)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 355 (+67) ľudí sa z choroby vyliečilo, 17 (+2) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 222 (+43),
  • testovaných bolo u nás doteraz viac ako 61-tisíc ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, 
  • na Spiši je v karanténe okolo 6 000 obyvateľov piatich rómskych osád,
  • Slovensko odhaduje prepad našej ekonomiky o viac ako 7 %,
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky – bude prebiehať v štyroch fázach a 1. fáza sa začína v stredu 22. apríla,
  • od utorka 21. apríla platia výnimky v nosení rúšok,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 191 496 osôb, potvrdených bolo 2 726 059 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Túto minútu po minúte sme ukončili. V sledovaní diania ONLINE pokračujeme TU. Vyberáme a prinášame vám najdôležitejšie udalosti zo Slovenska i zahraničia.

19:31 Po slovách Donalda Trumpa, ktorý vo štvrtok špekuloval o tom, že dezinfekčné prostriedky by sa moli potenciálne použiť pri liečbu osôb infikovaných novým koronavírusom, vydal ich popredný výrobca stanovisko, v ktorom varoval verejnosť pred vpichovaním či prehĺtaním týchto produktov.

Firma Reckitt Benckiser, ktorá vyrába dezinfekčné prostriedky ako Lysol, Dettol či Vanish, podľa BBC zdôraznil, že tieto produkty by sa "za žiadnych okolností nemali vpichovať alebo konzumovať".

"Naše dezinfekčné a hygienické výrobky by sa mali používať na to, na čo sú určené. Prečítajte si preto pokyny a bezpečnostné informácie na etikete," uvádza sa vo vyhlásení firmy.

Trump o tom hovoril po prezentovaní výsledkov výskumu amerických vedcov podporovaného vládou, ktorý naznačil, že nový koronavírus rýchlejšie zaniká pri vystavení slnečnému žiareniu a teplu. Štúdia tiež ukázala, že bielidlo môže vírus zabiť v slinách alebo respiračných tekutinách do piatich minút a izopropylalkohol, používaný ako čistidlo a odmasťovač, ho zlikviduje ešte rýchlejšie.

AP Photo/Evan Vucci

"Existuje nejaký spôsob, ako by sme to mohli nejako vstreknúť dovnútra?... Bolo by zaujímavé to preveriť," konštatoval následne Trump v noci na piatok po pravidelnom zasadaní krízového štábu vlády.

Odborníci ho za tieto výroky následne kritizovali. Lekári varovali, že prezidentove špekulácie sú nebezpečné a môžu mať fatálne následky. "Predstava o vpichovaní alebo požití akéhokoľvek typu čistiaceho prostriedku je nezodpovedná a nebezpečná," povedal pre televíziu NBC Vin Gupta, pulmonológ a odborník na globálnu zdravotnú politiku. "Je to bežná metóda, ktorú ľudia používajú, keď sa chcú zabiť," dodal.

18:48 V Taliansku zomrelo za deň najmenej nakazených koronavírusom od 19. marca. Krajina zaznamenala 420 úmrtí, deň predtým 464. Počet infikovaných vzrástol o 3021, deň predtým o 2646.

18:04 V USA zomrelo už vyše 50-tisíc ľudí s koronavírusom. Uvádza to aktuálna bilancia Univerzity Johnsa Hopkinsa. Koronavírus sa podľa univerzity doteraz preukázal u viac ako 870-tisíc obyvateľov USA, čo je najviac na svete.

17:04 Iniciatíva Kto pomôže Slovensku spúšťa druhú vlnu fundraisingu, určenú na nákup ochranných pomôcok, ale aj na zabezpečenie drahšieho prístrojového vybavenia. TASR o tom informovala Michaela Lukovičová z iniciatívy.

Lukovičová uviedla, že platforme sa za mesiac podarilo zabezpečiť pre zdravotníkov a opatrovateľom v prvej línii pomoc za takmer jeden milión eur. "Spojili sa stovky firiem aj jednotlivcov a ukázali tak veľkú súdržnosť a podporu," spresnila Lukovičová. Dodala, že existujúci dopyt po potrebnom vybavení by však pokryl aj trojnásobok získanej sumy.

"Aj keď objem doručenej pomoci dosiahol enormné čísla, naši zdravotníci ani pracovníci v domovoch dôchodcov a v teréne stále nemajú zabezpečené potrebné vybavenie, aby mohli bezpečne pracovať," povedala Lucia Pašková, ktorá iniciatíve zastrešuje nákup a distribúciu ochranných pomôcok nemocniciam, ambulanciám a zariadeniam sociálnych služieb.

16:11 Seniori môžu nakupovať aj v inom čase ako od 9. do 11. hodiny. Rozhodol o tom hlavný hygienik Ján Mikas. „Hlavný hygienik sa rozhodol k operatívnemu prehodnoteniu opatrenia tak, že prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradeného nákupného času,“ napísali hygienici.

15:34 Vrchol epidémie nového koronavírusu by sa mal na Slovensku posunúť. Nakaziť ochorením COVID-19 by sa malo podstatne menej ľudí. Predpokladom pozitívneho scenáru je disciplína zo strany Slovákov, teda nosenie rúšok a dodržiavanie nastavených pravidiel. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú vypracoval tím odborníkov Inštitútu zdravotnej politiky (IZP). O jej výsledkoch v piatok informoval šéf IZP Martin Smatana.

„Z dostupných dát o výskyte ochorenia COVID-19 v SR, medzinárodných porovnaní a najaktuálnejších modelov vyplýva, že reprodukčný faktor vírusu sa podarilo pre väčšinu populácie dostať pod hodnotu 1,0. Vírus sa však stále pomaly šíri ďalej,“ uviedol IZP. Pokles reprodukčnej sily vírusu považuje za výsledok marcových vládnych opatrení.

Základný scenár počíta s možnosťou, že priemerná hodnota šírenia vírusu by bola menšia ako jedna. Nákaza by sa pomaly šírila ďalej, ochorelo by okolo 5600 ľudí, pričom jej priebeh by bol dlhotrvajúci a stabilne nízky. Prípadov by malo byť najviac najmä na konci leta a v septembri.

Konzervatívny scenár popisuje taký stav, kde hodnota rýchlosti šírenia infekčnosti bola oproti predchádzajúcej štúdii znížená. Infekčnosť sa očakáva na úrovni 1,1, čo označuje to, koľkých ďalších ľudí v priemere nakazí každý infikovaný. Tento scenár zohľadňuje pravdepodobné rýchlejšie šírenie v rámci marginalizovanej rómskej komunity (MRK). 

Vrchol epidémie očakáva pri 0,6 percenta infikovaných, čo predstavuje približne 33 000 ľudí. V tomto prípade postačujú kapacity slovenského zdravotného systému aj pri vrchole nákazy.

V treťom scenári, keď by infekčnosť bola na úrovni 0,8 a bez zohľadnenia vyššej miery rizika v MRK, je na vrchole nakazených len 0,04 percenta populácie, teda menej ako 2200 osôb. Počet nových nákaz by klesol na minimum a vyliečených by bolo stabilne viac ako infikovaných, takže ochorenie by do niekoľkých mesiacov vymizlo.

14:39 Česká vláda požiada Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o predlženie núdzového stavu, ktorý v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine platí od 12. marca.

Vláda ČR schválila žiadosť o predĺženie núdzového stavu do 25. mája. Vo štvrtok vládni predstavitelia uviedli, že chcú predĺženie núdzového stavu, aby bolo možné zachovať reštriktívne opatrenia prijaté pre epidémiu koronavírusu.

14:30 Zariadenie pre seniorov Náruč v Prešove má už k dispozícii okrem výsledkov testov na ochorenie COVID-19, ktoré realizovali u zamestnancov, aj kompletné výsledky testov prijímateľov sociálnej služby. Všetky testy boli negatívne, čo znamená, že nový koronavírus sa do tohto zariadenia nedostal. TASR o tom v piatok informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

V pondelok bolo vykonané v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici testovanie zamestnancov v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou nového koronavírusu. „Na mieste bolo odobraných 78 vzoriek, pričom výsledky testov vylúčili prítomnosť ochorenia COVID-19 u všetkých zamestnancov,“ uviedol Tomek.

13:51 Bratislavský Ružinov začal v piatok s testovaním klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov. Ako prví podstúpili testovanie na COVID-19 prevažne imobilní klienti na Pivoňkovej ulici. S testovaním sa pokračuje v Ružinovskom domove seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici, ktorý je najväčším zariadením svojho druhu na Slovensku, pod ktoré spadá zariadenie na Pivoňkovej. Budúci týždeň sa bude testovať v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici.

„Klienti domovov dôchodcov sú najohrozenejšou skupinou z hľadiska dosahov nového koronavírusu. Prvotné otestovanie všetkých klientov a zamestnancov je pre nás veľmi kľúčové, aby sme sa utvrdili v tom, že ani skrytým spôsobom sa ochorenie COVID-19 do domovov dôchodcov v Ružinove nedostalo,“ uviedol na brífingu starosta Ružinova Martin Chren s tým, že celkovo by sa malo otestovať okolo 650 ľudí.

13:22 Mesto Bratislava sa usiluje rokovať s vládou o finančnej podpore pre Dopravný podnik Bratislava (DPB). V piatok to potvrdil primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že DPB je tretí najväčší zamestnávateľ v Bratislave, na ktorého sa momentálne žiadna zo štátnych pomocí nevzťahuje a ak sa nejaká pomoc nenájde, dôsledky nebudú dobré.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite