Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda plánuje zavedenie pripoistenia, prevenciu potratov aj výstavbu nemocníc

.redakcia .slovensko

Definovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti, zavedenie pripoistenia, výstavba nemocnice v Bratislave a dvoch v regiónoch, reforma nemocničnej siete, ako aj zrušenie doplatkov za lieky pre ťažko zdravotne postihnutých či dôchodcov patria medzi jedny z priorít vlády v oblasti zdravotníctva.

Vláda plánuje zavedenie pripoistenia, prevenciu potratov aj výstavbu nemocníc SITA/FNsP Žilina

z programového vyhlásenia vyplýva, že štát v zdravotníctve nebude ustupovať záujmovým a finančným skupinám v pozadí. Rovnako, že nepodporí eutanázie a zasadí sa o ochranu nenarodených detí.

V rámci zadefinovania štandardu má vzniknúť základný balík garantovanej bezplatnej starostlivosti s ohľadom na časovú a geografickú dostupnosť a protokoly pre diagnostiku a liečbu. V prípade, že poisťovňa nebude mať v danom regióne dostatočné kapacity, pacientovi bude musieť uhradiť liečbu aj u nezmluvného lekára. Zároveň chce vláda presadiť, aby sa pacienti s rakovinou operovali do dvoch týždňov. Inak by im mali zdravotné poisťovne preplatiť liečbu v ľubovoľnej krajine EÚ. Chce tiež, aby umožnili bezplatné objednávanie pacientov k lekárom cez telefón či web.

Ľudia by mali zároveň dostať možnosť pripoistenia. Za nadštandardné služby a výkony by sa platilo cez zdravotnú poisťovňu. „Ponuka rôznych balíčkov pripoistenia, ich cena a rozsah budú závisieť od ponuky poisťovne. Zdravotné pripoistenie bude predmetom súťaže na trhu,“ píše sa v programovom vyhlásení.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite