Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V kauze Čistý deň začala prokuratúra tri nové stíhania

.tomáš Madleňák .slovensko

Po článkoch, ktoré upozornili na zapojenie Mariana Kočnera do predošlého vyšetrovania kauzy Čistý deň, dala prokuratúra pokyn na tri nové stíhania. Smerujú aj k policajtom.

V kauze Čistý deň začala prokuratúra tri nové stíhania Nový čas Peter Tománek prichádza koncom februára 2020 do práce v novom resocializačnom zariadení v Krupine. Za svoje pôsobenie v Čistom dni mal na krku trestné stíhanie, ktorého sa v spolupráci s Kočnerom zbavil.

prokurátorka Generálnej prokuratúry, ktorá má dohľad nad kauzou Čistý deň, vydala pokyn na začatie troch nových stíhaní. Urobila tak po článkoch, ktoré vďaka spolupráci na projekte „Kočnerovej knižnice“ zverejnil .týždeň, Aktuality.sk, Nadácia zastavme korupciu a Nový čas.

Upozornili sme v nich na to, že exriaditeľ Čistého dňa, v ktorom malo dochádzať ku sexuálnemu zneužívaniu chovankýň, má nové miesto v ďalšom resocializačnom zariadení. 

Okrem toho sme zistili, že v roku 2017, zrejme cez Mariana Kočnera, dochádzalo k ovplyvňovaniu vyšetrovateľov NAKA, ktorí mali na starosti trestné oznámenie jednej z chovankýň, ktorá z Čistého dňa ušla.

Generálna prokuratúra v súvislosti s týmito zisteniami vydala pokyn na začatie troch nových trestných stíhaní, smerujú aj k policajtom.

„Prokurátorka generálnej prokuratúry vydala pokyn na začatie trestného stíhania vo veci pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa a za zločin marenia spravodlivosti. Tento pokyn bol uložený krajskej prokuratúre Nitra. Zároveň vydala pokyn na začatie trestného stíhania za prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Tento pokyn bol uložený krajskej prokuratúre Trnava,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

príbeh Tamary

Kauza Čistý deň prepukla v roku 2016. Následne v marci 2017 z Čistého dňa ušla ďalšia chovankyňa Tamara. O deň neskôr podala na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na manželov Tománkovcov, zakladateľov a vedúcich tohto resocializačného zariadenia. 

Obvinila ich z trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď. Prípad začala vyšetrovať polícia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite