Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počas pandémie COVID-19 sa šíri aj ďalšia nákaza – falošných správ a HOAXov

.tomáš Madleňák .slovensko

V čase pandémie choroby COVID-19 je pre nás veľkým nebezpečenstvom akákoľvek znížená imunita. Ukazuje sa, že to platí aj o informačnej imunite. V posledných dňoch sa mimoriadne darí falošným správam. V tejto situácii môžu mať katastrofálne dôsledky.

Počas pandémie COVID-19 sa šíri aj ďalšia nákaza – falošných správ a HOAXov Hoaxy a podvody - Polícia SR Zázvorová polievka Vás nevylieči a ibuprofen nezabije. Takéto informácie sa však šíria rýchlejšie, než samotný koronavírus a môžu spôsobiť obrovské škody.

vo svete sa šíri nový koronavírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Keďže prípady pribúdajú aj na Slovensku a modely ukazujú, že môže nastať preťaženie zdravotníckeho systému, vláda prijíma mimoriadne opatrenia. Množstvo ľudí ostáva v nariadenej karanténe alebo dobrovoľnej samoizolácii. 

Takéto opatrenia vytvárajú podmienky na to, aby sa šírenie vírusu spomalilo. Zároveň sú to však ideálne podmienky pre šírenie iného nebezpečného fenoménu: dezinformácií, falošných správ a hoaxov. Tie dnes už neohrozujú iba zahraničnopolitické ukotvenie Slovenska. Obzvlášť v súčasnej situácii môžu viesť až ku fatálnym následkom.

prečo sa šíria?

Hoaxy a dezinformácie dlhodobo ohrozujú nielen politickú stabilitu, ale aj verejné zdravie. Stačí si spomenúť na antiočkovacie hnutie a ľudí, ktorí sú presvedčení, že chemikálie prítomné aj v dezinfekčnom prostriedku Savo, dokážu liečiť najrôznejšie choroby.

V období od prvého pozitívneho testu na COVID-19 sa na Slovensku hoaxom darí mimoriadne dobre. Potvrdzuje to aj expert na kognitívnu bezpečnosť z Nadácie otvorenej spoločnosti, Tomáš Kriššák. Navyše sa aj podľa neho objavujú nové spôsoby ich šírenia: „Sledujeme, že nové neoverené a zavádzajúce informácie vznikajú v nových verziách a prevedení denne a často sa dostanú k obrovskému množstvu online používateľov rôznych služieb, ako je Facebook, YouTube, WhatsApp alebo Messenger,“ hovorí Kriššák.

Súčasná situácia dezinformáciám nahráva z viacerých dôvodov. Kvôli šíriacemu sa koronavírusu je v ľuďoch strach a napätie. Keďže sú často zatvorení doma, nemajú ako tieto emócie spracovať. Jediným ventilom je hľadanie informácií, ktoré im pomôžu v neznámej situácii sa zorientovať. Badáme to aj na stránkach .týždňa, kde máme tieto dni rekordné čísla návštevnosti. 

Potvrdzuje to aj Peter Köles, šéfredaktor portálu Antipropaganda.sk: „V prvom rade tu ide o to, že ľudia majú prirodzenú obavu zo vzniknutej situácie, a preto možno viac ako inokedy vyhľadávajú informácie a najnovšie správy.“

Problémom je, že ľudia informácie nehľadajú iba na weboch serióznych médií. Primárnym zdrojom sú pre mnohých sociálne siete, na ktorých aj v normálnych časoch seriózne správy prevalcovali bombastické, na emócie útočiace titulky dezinformačných portálov ako Hlavné správy či Magazín 1. 

KATEGÓRIA A: Geopolitické nezmysly

Falošné správy, ktorým sa mimoriadne darí v časoch šíriaceho sa koronavírusu, sa dajú rozdeliť do dvoch širokých kategórií. Tú prvú sme nazvali geopolitickými nezmyslami. 

Ide o klasické falošné správy, dezinformácie a hoaxy, akým sa na Slovensku neprimerane darí už roky. Sú to najrôznejšie falošné tvrdenia o plánoch USA či EÚ na ovládnutie Slovenska, okupáciu, falošné videá o presunoch americkej vojenskej techniky po Európe a Slovensku. Častým cieľom býva aj Nemecko a kancelárka Merkelová.

Rôzne dezinformačné stránky vytiahli aj hoaxy o presunoch americkej armády. Tento konkrétny hoax je navyše už rok a pol starý, autori iba zrecyklovali fotografie z roku 2018 a dali ich do súvislosti s novým ochorením.Screenshot .týždeňRôzne dezinformačné stránky vytiahli aj hoaxy o presunoch americkej armády. Tento konkrétny hoax je navyše už rok a pol starý, autori iba zrecyklovali fotografie z roku 2018 a dali ich do súvislosti s novým ochorením.

Na rôznych pochybných weboch sa teda môžeme dočítať, že nový koronavírus vyvinuli a v Číne vypustili americké vojská. Že je to súčasť plánu na nastolenie tzv. „nového svetového poriadku“, čo je stará konšpiračná teória, obohatená o nové prvky súvisiace s novým koronavírusom.

Okrem Američanov sú často cieľom takto šírených nezmyslov aj Číňania. Od včera sa cez WhatsApp šíri nová falošná správa, kde neznámy autor číta údajnú spoveď čínskeho generála o tom, že nový koronavírus je v skutočnosti čínska biologická zbraň.

Takýmto zmutovaným HOAX-om sa teraz darí mimoriadne dobre a, bohužiaľ, budú zrejme iba pribúdať. Napomáha tomu všeobecná atmosféra strachu a prirodzená tendencia ľudí hľadať vinníka, najlepšie vonkajšieho. Na tej sa navyše začali priživovať aj rôzni politici.

Prvým známym príkladom je (teraz už) bývalý poslanec za SNS Jaroslav Paška. Ten na začiatku marca šíril správu, že Angela Merkelová zhabala kontajner so zdravotníckymi pomôckami (najmä rúškami a respirátormi), ktoré mali smerovať do slovenských nemocníc. 

Jeho tvrdenia muselo dementovať ministerstvo zahraničných vecí a Paškovi dokonca odkázalo, že šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin: „poslanca Pašku dôrazne žiadame, aby v prípade, že vie o zadržiavanom kontajneri viac, konkrétne jeho špecifikáciu, dodávateľa a prijímateľa, bezodkladne kontaktoval rezort diplomacie, aby mohol intervenovať. Ak túto informáciu nemá, tak od neho žiadame, aby prestal s difamačnou kampaňou a prečítal si v trestom zákone skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy. Aj rezort zdravotníctva už upozornil, že koronavírus je riziko, ale šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite